- 09.06.2025.
- Safet Hodžić
Poslijepodne uz RTV USK - priča: Svjetski dan sigurnosti hrane: Učenici OŠ ''Harmani I'' učili o važnosti ispravne ishrane

- Svjetski dan sigurnosti
hrane obilježava se svake godine 7. juna, s ciljem isticanja važnosti
sigurnosti hrane i podizanja svijesti o zajedničkoj odgovornosti za njezino
očuvanje. Svaki učesnik u sistemu sigurnosti hrane – od kreatora politika i
nadležnih tijela, preko subjekata u poslovanju s hranom, do samih potrošača –
ima važnu ulogu, jer sigurnost hrane je odgovornost svih nas.
BIHAĆ, 9. juna - Upravo zbog toga, Vijeće
učenika Osnovne škole „Harmani I“ iz Bihaća nizom aktivnosti obilježilo je ovaj
dan.
Predavanje o značaju
sigurnosti hrane učenicima sedmih razreda održala je direktorica Veterinarskog
zavoda Bihać, dr. Hajida Beganović, doktorica veterinarske medicine. Ova
ustanova od 2007. godine posjeduje akreditiranu laboratoriju za ispitivanje
kvalitete hrane. Njena uloga je izuzetno važna u zaštiti zdravlja potrošača,
jer sigurnost hrane počinje od tačnih i pouzdanih analiza.
Sigurnost hrane spašava
živote. Ona nije samo ključna komponenta sigurnog snabdijevanja hranom, već
igra i presudnu ulogu u prevenciji bolesti koje se prenose hranom. Svake
godine, oko 600 miliona ljudi oboli od otprilike 200 različitih vrsta bolesti
čiji je uzrok ili put prenosa – hrana. Ove bolesti najčešće pogađaju siromašne
i djecu, a godišnje izazivaju oko 420.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.
Sigurnost hrane je zajednička odgovornost, ali nauka je njen temelj. Ako hrana nije sigurna – nije ni hrana. Zbog toga, prilikom svakodnevnog odabira namirnica, trebamo biti oprezni i slušati savjete stručnjaka, prije svega radi očuvanja vlastitog zdravlja.