- 27.10.2024.
- RTV USK
Krajiški omač i trahana su u Dženaninom životu našli svoje mjesto, a ona snagu za pobjede...

- “Krajiški omač” i “Krajiška trahana” su dvije vrste
tjestenine koje se odlikuju tradicionalnom recepturom i načinom proizvodnje u
sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno Unsko-sanskom kantonu.
Mlada Dženana Vehabović Dizdarević već dugi niz godina proizvodi i servira
trahanu i omač koja je postala prepoznatljiva širom naše zemlje...
BIHAĆ, 27. oktobra - Sa samo 19 godina Dženana Vehabović
Dizdarević otkrila je da boluje od teške bolesti. Njena borba za zdravlje
trajala je godinama, ali je uz veliki napor uspjela dobiti ovu bitku s opakom
bolešću. Nakon mnogobrojnih dana i noći provedenih u borbi, u bolničkim sobama
i pod stalnom brigom ljekara, Dženana je danas zdrava žena.
Zbog svog zdravstvenog stanja odlučila je pokrenuti posao
koji bi joj omogućio da više boravi kod kuće. Odlučila se da proizvodi i
servira trahanu i omač, koje je naučila pripremati još kao djevojčica. Kako
navodi, ima četvoro djece i vrlo joj je važno da djeca, ali i cijela njena
porodica jedu domaće i zdrave namirnice. Kao prednost rada od kuće, Dženana
navodi da na ovaj način ima više vremena
da provodi sa svojih četvrero djece i uživa u njihovom djetinjstvu jer svoj
radni dan planira sama.
Dženana je jedna od prvih i jedinih proizvođača trahane i
omača u cijeloj BiH koji su putem obuke kroz USAID-ov turizam projekat,
ispunili zahtjeve za proizvodnju hrane u skladu sa certifikatom Zajamčenog
tradicionalnog specijaliteta.
Priča o Dženani, trahani i omaču priča je o vremenu i jednom prostoru, koju donosimo večeras u TV Dnevniku...