- 01.05.2025.
- RTVUSK
Kad smo već kod jagnjetine i ćevapa: Ove vrste sira mogu vam pomoći u regulaciji visokog krvnog pritiska

- Visok krvni pritisak poznat i kao hipertenzija je čest, posebno među starijom populacijom, a neke namirnice mogu vam pomoći u njegovom snižavanju...
SARAJEVO, 01. maja - Hipertenzija može dovesti do opasnih zdravstvenih posljedica poput srčanog ili moždanog udara. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da često nema nikakvih jasnih simptoma, pa mnogi ni ne znaju da ga imaju. Među najvažnijim faktorima koji povećavaju rizik od razvoja hipertenzije su pretjerana tjelesna težina i loša ishrana.
Stručnjaci
posebno upozoravaju ja grupu namirnica koju bi trebalo ograničiti kako bi se
smanjio rizik od visokog pritiska, a to je ultraprerađena hrana. Ukoliko želite
smanjiti krvni pritisak, bitno je da se fokusirate na uravnoteženu ishranu s
malo soli.
Među
korisnim namirnicama izdvaja se sir jer se proizvodi fermentacijom, što je
dobro za zdravlje crijeva i mikrobiom, a također je bogat izvor važnih
nutrijenata poput kalcija, masti, proteina i vitamina. Odabir prave vrste sira
može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, piše Eating Well.
Novo istraživanje je pokazalo da povećani unos kalcija
može blago sniziti sistolički i dijastolički pritisak. Naučnici su zaključili
da to ukazuje na moguću ulogu kalcija u prevenciji hipertenzije, a male
promjene u pritisku mogu imati značajne zdravstvene koristi u smislu smanjenja
rizika od bolesti krvnih žila.
Vrste
sireva koje nutricionisti preporučuju i koje su pogodne za regulaciji krvog
pritiska su švicarski sir, mozzarella, kozji sir I ricotta. Naime, kako tvrdi
dijetetičarka Lauren Trahan za Eating Well je kazala kako švicarski sir ima
najmanje natrija i to samo 54 miligrama po porciji od 28 grama. Ovaj sir je
manje procesuiran, pa prirodno sadrži manje soli, a uz to je I bogat kalcijem.
Osim
toga, svježa mozzarella sadrži oko 85 miligrama natrija po porciji od 28 grama,
što je niska količina u poređenju s drugim sirevima. Kozji sir je također
pogodan izbor, a dijetetičarka Susie Polgreen za Eating Well tvrdi kako ova
vrsta sira sadrži oko 118 miligrama natrija i 85 kalcija po porciji.
Također, ricotta je vrsta sira koja je
blaža po ukusu i sadržaju soli, a pola šoljice ricotta sadrži 135 miligrama
natrija i 289 miligrama kalcija, što je čini pogodnim dodatkom jelima ako
želite podržati zdravlje srca i krvnih žila.