- 31.03.2025.
- Nijaz Glumac
Izdvojeno iz emisije 'Bajramski nur': Bajramski ručak iz ruku članica KUD 'Stijena' iz Cazina

- Muslimani širom svijeta danas proslavljaju Bajram, praznik kojim se označava kraj ramazana, svetog mjeseca posta. Bajramska sofra ima veliko značenje za muslimane širom svijeta, a po pravilu je bogata i raznovrsna. S obzirom na to da slavlje Ramazanskog bajrama traje tri dana, pripremanje predjela, jela i slastica, posao je s kojim se kreće i nekoliko dana prije samog praznika. U nastavku pogledajte, kako vrijedne članice KUD-a Stijena iz Cazina pripremaju bajramski ručak...
Bihać, 31. marta - Bajramski ručak u Bosni i Hercegovini najčešće počinje supom ili čorbom. Na mjestu glavnog jela obično je neko varivo, uz pite i pečeno meso. Desert dolazi na kraju, i to najčešće u obliku slastica turskoga porijekla, koje zahtijevaju poprilično kulinarsko iskustvo. Za bajramskom sofrom okupljaju se domaćini, zajedno sa rodbinom, komšijama i prijateljima.