- 05.11.2024.
- Kadifa Murtić
Ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga: Koje namirnice trebate konzumirati

- Ono što svakodnevno konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, a posebno na zdravlje mozga. Ljudi s uravnoteženom ishranom imaju bolje funkcije mozga i poboljšane funkcije mentalnog zdravlja.
Zdravlje, 5. novembra - Nutricionistica
Kirsten Brooks dala je savjete o tome što je najbolje jesti kako biste
poboljšali zdravlje mozga. Ističe i kako trebamo izbjegavati hranu bogatu
rafinisanim šećerom i ugljikohidratima, ali i ultraprerađenu hranu koja je ne
sadrži mnogo proteina i vlakana.
Takva hrana može dovesti
do razvoja predijabetesa ili dijabetesa zbog poremećene glukoze, a to dalje
može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema. Povećan rizik od oštećenja
mozga i neuroloških komplikacija često se opaža kod osoba koje pate od dijabetesa
jer visok nivo šećera u krvi može oštetiti funkciju mozga.
Kako bi se borili protiv
toga, nutricionistica predlaže da jedete prerađenu hranu koja je prirodnija.
"Cjelovite
namirnice poput smeđe riže i zobi, voće s niskim sadržajem šećera poput
bobičastog voća, raznolik izbor povrća plus grah i leća, meso, riba i jaja su
dobri. Ishrana s malo vlakana, s visokim udjelom brzo oslobađajućih
ugljikohidrata i šećera, koja sadrži umjetna sladila, aditive i emulgatore,
može pridonijeti visceralnom salu oko sredine, što može stvoriti takoreći upalu
u mozgu", navela je.
Također, preporučila je ishranu bogatu vlaknima za jačanje mozga s preporučenih 30 grama dnevno. Ostalo povrće kao što su brokula, prokulica, artičoka, kelj, leća, bobičasto voće, jabuke, kruške, bademi i chia sjemenke također se predlažu za poboljšanje kognitivnih funkcija.
Poželjno je da jedete i
fermentiranu hranu kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kimchi jer su
odlične namirnice za poboljšanje crijeva i poboljšanje zdravlja mozga.
Ljekar Donald Grant naveo
je namirnice koje bi žene trebale uključiti u svoju ishranu, a to su masna riba
i jaja, lisnato povrće i avokado.
"Ovo je čak i naučno
potkrijepljeno sa studijom koja naglašava da je ishrana bogata masnom ribom
dobra za kognitivnu funkciju i može čak zaštititi od stanja kao što je
Alzheimerova bolest", istaknuo je.