- 25.04.2025.
- Safet Hodžić
Dodavanjem jednog sastojka u obroke možete smanjiti nagle skokove šećera u krvi

Jednostavne prilagodbe
u ishrani mogu izravnati nagle skokove, ali i padove glukoze, a samim tim
obuzdati želju za hranom tokom dana.
Naime, ljekar Oscar
Scheiner kaže da bismo svi trebali dodati jedan sastojak u svaki obrok kako
bismo održali dobro zdravlje i ublažili skokove šećera u krvi.
Ističe da je studija koju
je proveo Ben's Natural Health otkrila da neke "zdrave" namirnice
mogu uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, izazivajući skokove inzulina,
padove energije i povećanu glad.
Međutim, jednostavne
promjene mogu vam pomoći da ostanete u formi i potencijalno čak i smršavite. On
preporučuje dodavanje octa vašoj ishrani, bilo prije ili tokom obroka.
"Octena kiselina u
octu usporava razgradnju škroba u šećer, smanjujući skokove glukoze za 20-30
posto kada se konzumira prije obroka", naveo je.
Preporučuje se dodavanje
preljeva na bazi octa u salate ili popijte jednu kašiku jabučnog octa
razrijeđenog u čaši vode prije jela.
"Prvo jedenje
vlakana može smanjiti skokove glukoze do 75 posto, održavajući energiju
ravnomjernom i smanjujući želju za hranom. Usporava apsorpciju šećera,
sprječava padove energije", rekao je.
Scheiner savjetuje da
počnete s predjelom na bazi povrća kao što je lisnato povrće, pečena brokula
ili kriške krastavca. Ako večerate vani, preporučuje da naručite predjelo
bogato vlaknima.
Takođe, preporučuje
uparivanje bilo kojih ugljikohidrata s proteinima i mastima.
"Sami ugljikohidrati
poput riže, tjestenine ili hljeba uzrokuju brz skok šećera, ali njihovo
uparivanje s proteinima i zdravim mastima pomaže uravnotežiti glukozu i dulje
vas držati sitima", dodao je.
Ljekar savjetuje da
"nikada ne jedete sam hljeb", već da ga kombinujete s maslacem, sirom
ili avokadom. Ako jedete rižu ili tjesteninu, kaže da to jedete s grahom,
ribom, piletinom ili jajima kako biste usporili probavu.
Dalje preporučuje da
ugljikohidrate ostavite za kraj jer će oni sporije ulaziti u krvotok, što će
rezultirati manjim odgovorom glukoze. Kad jede desert, rekao je da ga jede
nakon punog obroka umjesto na prazan želudac.
"Većina ljudi se
fokusira na ono što jedu, ali kada jedu, to je jednako važno. Isti obrok može
imati potpuno drugačiji utjecaj na glukozu ovisno o njegovoj strukturi. Tanjir
pun proteina i vlakana održavat će šećer u krvi stabilnim - sve dok ne počnete
s hljebom. Jelo bogato ugljikohidratima može uzrokovati veliki skok, osim ako
ga ne pojedete nakon masti i vlakana. Ne radi se o ograničenjima, već o
strategiji", objasnio je.