ZZO USK: PACIJENTI ĆE PLAĆATI 40 POSTO BANJSKOG LIJEČENJA, OSIM RVI I DJECE DO 18 GODINA

- Prema novom pravilniku u slučajevima medicinske rehabilitacije ZZO USK-a i dalje snosi u potpunosti troškove. U ZU Lječilište Gata nisu zadovoljni donesenim Pravilnikom.

  • AUTOR: rtvusk
  • 21.11.2019 - 21:52
  • 1690

USK, 21. novembra - Početkom novembra na snagu je stupio Pravilnik koji propisuje kriterije za upućivanje pacijenata na banjsko liječenje. Donio ga je Zavod za zdravstveno osiguranje USK-a, kao nosilac troškova ove zdravstvene usluge. U odnosu na raniju proceduru upućivanja  pacijenata, izmjene se tiču samog načina finansiranja kao i jasnog razgraničenja između banjskog liječenja i medicinske rehabilitacije.

Dio troškova u iznosu od 40 posto za bansko liječenje sada snose sami pacijenti. U slučajevima medicinske rehabilitacije ZZO USK-a i dalje snosi u potpunosti troškove. Plaćanja su oslobođeni RVI i djeca do 18 godina.

Direktor Zavoda Elvedin Sedić za Dnevnik RTV USK-a pojašnjava da je Pravilnik rezultat usklađivanja sa kantonalnom i federalnom Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima liječenja.

U ZU Lječilište Gata nisu zadovoljni donesenim Pravilnikom. Prema riječima direktorice Aide Ibrahimpašić nije se vodilo računa o međunarodnim standardima o klasifikaciji bolesti, kao i stvarnim potrebama stanovnika odnosno ugroženim kategorijama građana koje nisu u mogućnosti snositi troškove, posebno penzionerima koji su i najbrojniji pacijenti u Lječilištu Gata.

Više u tematskom prilogu novinarki Delile Alibegović i Rasime Henić u večerašnjem Dnevniku.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING