ZVIZDIĆ NA SAMITU PREMIJERA ZAPADNOG BALKANA: ZA REGION NAJVAŽNIJI MIR I STABILNOST

- Kao rezultat uloženih napora svih institucija Zapadnog Balkana sa jedne i institucija EU sa druge strane imamo u ovom trenutku vrlo stimulatnivne i optimistične pokazatelje da su sve zemlje regiona uspješno i unutar predviđene dinamike realizirali i realiziraju sve obaveze sa svoje evropske agende, to je postala i to je ono što je najvažnije zajednički cilj i ključni faktor ukupne saradnje u našem regionu, kazao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

  • AUTOR: Anadolija
  • 16.03.2017 - 13:42
  • 217

SARAJEVO, 16. marta -  (AA) - Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u pozdravnom govoru tokom Samita premijera Zapadnog Balkana koji se održava danas u Sarajevu, poručio je da su za region najvažniji mir i stabilnost, te da smo važan prioritet Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da je značaj Berlinskog procesa istican tokom svakog njihovog prethodnog susreta, te da  smatra važnim još jednom ponoviti izuzetan doprinos koji su Berlinski proces i inicijativa za Zapadni Balkan imali u izgradnji i jačanju saradnje u regiji Zapadni Balkan. 

"Kao rezultat uloženih napora svih institucija Zapadnog Balkana sa jedne i institucija EU sa druge strane imamo u ovom trenutku vrlo stimulatnivne i optimistične pokazatelje da su sve zemlje regiona uspješno i unutar predviđene dinamike realizirali i realiziraju sve obaveze sa svoje evropske agende, to je postala i to je ono što je najvažnije zajednički cilj i ključni faktor ukupne saradnje u našem regionu", pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, proces evropskih integracija Zapadnog Balkana unatoč brojnim izazovima sa kojima se trenutno suočava ne samo region nego i EU još uvijek zauzima važno mjesto među priporitetima EU. 

"Postojanje evropske perspektive našeg regiona za sve nas i pojedinačno predstavlja ne samo preuzimanje prvane stečevime EU, savremenih standarda ili pristup fondovima već mi se čini da je to jedan od naših ključnih prioriteta, za nas to predstavljaj stabilnost, mir i sigurnost ovih prostora", naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, proces evropskih integracija bio jako uspješan, te da je 2016. godina bila najuspješnija evropska godina za BiH. 

Podsjetio je da smo svjedočili brojnim važnim iskoracima BiH ka članstvu u EU kao što je predaja zahtjeva za članstvo koje je predato u februaru, ali i dostava Upitnika u decembru. 

Zvizdić je kazao da je to uslijedilo nakon napornog rada lidera u BiH na svim nivoima što pokazuje potpunu opredijeljenost ne samo VM nego svih nivoa vlasti. 

"Opredijeljeni smo da nastavimo jačati vladavinu prava, unapređujemo slobodu govora i medija te da jačamo poslovno okruženje u cilju pomoći razvoja privatnog sektora. Osim toga, BiH je jasno opredijeljena da nastavimo voditi aktivnu i konstruktivnu politiku u cilju razvija regionalne saradnje. Sve dok postoji taj zajednički cilj moćemo govorito o daljnjem jačanju unapređenja naših međusobnih odnosa", pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, možemo odgovorno kazati da je kada su u pitanju svih šest zemalja Zapadnog Balkana u procesu provođenju reformi, postignut značajan napredak u procesu evropskih integracija te da se unapređuje regionalna saradnja u svim aspektima.

"Mi kao premijeru imamo odgovornost da zudržimo naše zemlju i regiju na evropskom putu koji se pretvara u zajednički cilj i perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana", pojasnio je Zvizdić.

Kazao je da je razmjena obavještajnih informacija od ključnog značaja i pozvao sve lidera zemalja Zapadnog Balkana da se uključe i da pomognu u tome.

Izrazio je zahvalnost što će danas u Sarajevu imati priliku da razmijene projekte u ključnim oblastima i dodao da će današnji sastanakbiti zaključen zajedničkom izjavom.

Zvizdić je domaćin sastanka premijera Zapadnog Balkana koji se održava danas u Sarajevu.

Sastanku prisustvuju premijeri Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, te evropski komesar za proširenje i politike susjedstva i ministar vanjskih poslova Italije. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić domaćin je današnjeg pripremnog sastanka premijera Zapadnog Balkana, uoči Sumita o Zapadnom Balkanu koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine održati 12. jula u Trstu, u Italiji. 

Na pripremnom sastanku učestvuju premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev, Republike Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano

VIDEO: Inserti dočeka učesnika Samita


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING