ZVIZDIĆ: BIH NA SAMITU DOBILA 96,8 MILIONA EURA ZA TRI PROJEKTA

- Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas nakon Samita lidera zapadnog Balkana održanog u poljskom Poznanju u okviru Berlinskog procesa da je BiH dobila 96,8 miliona eura grant sredstava za tri projekta

  • AUTOR: fena,rtvusk
  • 05.07.2019 - 18:32
  • 233

POZNANJ,5 juli - Rezultat je to, dodao je, značajnog broja dobro i kvalitetno pripremljenih projekata kako je to BiH uradila i za prethodne samite u okviru ovog procesa.

Ova tri projekta imaju ukupnu investicijsku vrijednosti od oko 450 miliona eura što je najveći iznos koji je jedna zemlja zapadnog Balkana dobila na ovom samitu“ - pojasnio je Zvizdić.

Radi se o tri dionice na koridoru autoputa V-c i to dionica Vukosavlje-Doboj na kojoj treba biti izgrađen tunel te je BiH za to dobila 39 miliona eura. Druga dionica je Zenica sjever-Žepče jug za koju je osiguran grant od 42 miliona eura te treća dionica Žepče jug-Doboj jug za koju je osigurano 16 miliona eura.

„ Dobili smo značajna grant sredstva i sada je na nama da se intenziviraju radovi na ove tri dionice, ali na ostalih 11 pripremljenih dionica na koridoru V-c za koje su već osigurana sredstva „- podvukao je Zvizdić.

Ocijenio je da je ovaj samit bio značajan jer za zemlje zapadnog Balkana Berlinski proces predstavlja još uvijek najefikasniji model za unapređenje infrastrukture i regionalne saradnje kako bi zapadni Balkan postao dio jedinstvenog ekonomskog prostora.

Zbog toga je, dodaje, nastavak realizacije projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture od izuzetne važnosti za ekonomsku budućnost zapadnog Balkana kao i za otvaranje novih radnih mjesta.

Na samitu je razgovarano i o daljnjem putu evropskih integracija te je Zvizdić naglasio da evropska perspektiva mora ostati otvorena jer je to za zapadni Balkan najefikasniji model za reforme, preuzimanje evropskih vrijednosti te osiguranje mira i stabilnosti.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING