ZORAN ZAEV ZA AA: MAKEDONIJA ĆE OVOG MJESECA DOBITI NOVU VLADU, GRAĐANI NE ŽELE KONFLIKTE

- Lider SDSM-a Zoran Zaev odbacio je mogućnost međuetničkih sukoba u Makedoniji, naglasivši da je incident u Sobranju 27. aprila bio politički, a ne etnički, govorio je o podršci međunarodne zajednice, načinu rješavanja spora sa Grčkom oko imena...

Zaev: 27. aprila poslata poruka osnaženja multietničke Makedonije
  • AUTOR: Anadolija
  • 04.05.2017 - 13:50
  • 482

SKOPLJE, 4. maja (AA) - Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev u razgovoru za Anadolu Agency (AA) poručio je da će tokom ovog mjeseca Makedonija dobiti novi sastav Vlade, te da građani ne žele konflikte, već poboljšanje kvaliteta života.

“Očekujem da će u maju Makedonija imati novu Vladu. Razgovaramo i o rokovima kada ćemo to predstaviti Skupštini. Skupština će diskutovai tri dana, u skladu sa pravilima, i izabraće Vladu. Postoje realne okolnosti da Makedonija u maju dobije novu, reformsku Vladu", poručuje Zaev. On dodaje kako će nova Vlada omogućiti da demokratski proces krene naprijed u izgradnji državnih institucija koje svakako moraju biti u službi građana. 

Zaev je incident od 27. aprila u Skupštini Makednije (Sobranje) ocijenio kao loš događaj, koji ne smije da se ponovi ni u Makedoniji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je "skupština hram demokratije i poslanici su izabrani od građana koje predstavljaju". On je naglasio da su sve osobe koje su bile na meti napada, kao i medijski radnici, preživjele traume.

“Povrede su bile ozbiljne. Ja sam to ocijenio kao pokušaj ubistva sa predumišljajem. Svi smo mi bili mladi, imali smo teške situacije kao mladi i vrelu krv, znamo šta je svađa, ali ovo je bio pokušaj ubistva sa predumišljajem i zaista sam srećan što nije bilo gubitka života. Srećan sam i što nema zabrinjavajućih posljedica kod kolega poslanika i novinara koji su bili tamo zajedno”, kaže Zaev.

Lider SDSM-a naglašava da za te incidente postoje dokazi u javnosti, da su poslanici njegovog političkog protivnika VMRO-DPMNE-a otvorili vrata Sobranja koja su osigurana čeličnim profilima kako se ne bi mogla otvoriti sa vanjske strane. Zaev vjeruje da su nasilni incidenti od 27. aprila poslali ozbiljnu poruku svima da nikada ne pomisle da takvim koracima i aktivnostima nešto mogu postići.

“Oni (poslanici) su to povukli iznutra. Znamo po imenu i prezimenu koje naše kolege poslanici su to učinili, što pokazuje da je bilo smišljeno i dogovoreno. Drugi dio poslanika je davao uputstva kako da se pronađu novinari i poslanici koji su bili u Press-centru, jer se teško dolazi do tamo”, objašnjava Zaev.

U vezi sa stavom VMRO-DPMNE-a da je izbor predsjednika Skupštine Talata Xhaferija isceniran i nelegitiman, Zaev ističe da je od proglašenja nezavisnosti Makedonije do danas procedura izbora predsjednika Skupštine trajala od jednog do najviše pet sati.

Prema njegovim riječima, SDSM koja je uz podršku albanskih partija formirala parlamentarnu većinu, dozvolila je da se ta procedura oduži punih pet sedmica, ali to kašnjenje, kako kaže, nije za dobrobit zemlje pošto građani traže subvencije, socijalnu pomoć, plaće, penzije i drugo. Zbog toga je, kako dodaje Zaev, donijeta odluka da se na osnovu Ustava i Poslovnika Sobranja obavi izbor predsjednika makedonskog parlamenta.

"Konkretan dokaz da se sve zasniva na Ustavu i Poslovniku je njihovo prisustvo u Skupštini. Oni su čuvali stolicu predsjednika vjerujući da mi želimo da preuzmemo tu stolicu. Međutim, zašto su bili unutra..., jer su znali da parlamentarna većina u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom ima pravo da odluči i zato su su bili tamo",  kaže Zaev.

Xhaferi izabran zbog iskustva u Skupštini

Zoran Zaev ustvrdio jej kako je Talat Xhaferi izabran za predsjednika Skupštine Makedonije zato što ima zajedničku prošlost sa VMRO-DPMNE i ima skupštinsko iskustvo. Ističe i da je Xhaferi izabran zato što nema nikakav spor sa VMRO-DPMNE, a to što je Albanac, Ustav i Poslovnik ne ograničavaju njegov izbor, jer predsjednik Skupštine može biti i pripadnik drugih zajednica koje žive u Makedoniji kao multietničkoj državi.

“Selektujući kandidate iz svih političkih stranaka, izabrali smo osobu koja ima iskustva, koja bi ubuduće dobro sarađivala i sa opozicijom. Svjestan sam kao mandatar i lider vladajuće većine da nam je potrebna saradnja sa opozicijom", kaže Zaev.

On ističe i da predsjednik Skupštine, bez obzira na to koje je nacionalnosti,  treba da ima iskustvo, da poštuje Poslovnik, da ima razumijevanja za opoziciju i da je demokrata.

"Ovdje je hram demokratije. Ako je Skupština jaka, snažna, ozbiljna i korektna, izvršna vlast će pomoći ovoj državi. Dakle, ja ne vidim ništa loše", navodi Zaev i dodaje da vjeruje da će Xhaferi svoju dužnost obavljati uspješno.

Napominje da svi znaju kako je VMRO-DPMNE štitio Xhaferija u vrijeme kada je bio izabran za ministra odbrane i kako su bili pozitivni komentari za njegov profesionalni rad.

U vezi sa prošlošću Demokratske unije za integraciju (DUI), partnera sa kojim će SDSM-a sada biti u koaliciji, partije koja je dug period bila u koaliciji sa VMRO-DPMNE, Zaev naglašava da su se tokom pregovora o koaliciji usaglasili da zakon važi za sve, što će omogućiti funkcionisanje pravne države.

"Principi koje smo izgradili za prikupljanje potpisa i za davanje nade da se može formirati koalicija za formiranje vlade bili su prvo da zakon vrijedi isto za svakoga, bez obzira na to da li je član bilo koje stranke, uključujući i stranke većine. Svako mora da preuzme odgovornost, jer su za mnoge ljude u Makedoniji otvorene istrage ili se vode preliminarne istrage nakon otkrivanja takozvane 'političke bombe'", kaže Zaev.

27. aprila poslata poruka osnaženja multietničke Makedonije

Zaev se osvrnuo i na posljednje javne izjave da poslanici DUI-ja nisu dirani 27. aprila od strane nasilnih demonstranata koji su upali u Skupštinu. On ističe da poslanici DUI-ja možda nisu tjelesno povrijeđeni, kao on lično i nekoliko drugih poslanika, ali su i oni bili napadnuti.

“Ojačali smo našu koaliciju zbog solidarnosti koja je bila prisutna tamo između Makedonaca, Albanaca, Turaka, Roma, Vlaha, Srba, bili smo svi zajedno tamo iz svih etničkih grupa. Ne samo da smo ojačali našu koaliciju između svih etničkih grupa u parlamentarnoj većini, nego smo poslali i poruku o jačanju jedinstvene  multietničke Makedonije. Građani su vidjeli ljudsku solidarnost i humanost u pomaganju jednih drugima", kaže šef SDSM-a.

U intervjuu za AA, Zoran Zaev kaže da Pokret Besa, iako nije glasao za izbor Talata Xhaferija, podržava SDSM potpisima u pregovorima o Vladi, te izražava nadu će i oni biti dio Vlade ukoliko uspiju da se dogovore.

Udaljavanje iz Skupštine poslanika Pokreta BESA, za Zaeva je potpuno normalno, zato što oni nisu glasali za Talata Xhaferija, dok su samo oni poslanici koji su glasali prešli u Press-centar gdje se incident i dogodio. Zaev je takođe osudio intorniranje albanske himne u Skupštini Makedonije.

“Intoniranje himne (albanske, op.a.) u Skupštini Makedonije smatram nepromišljenim činom i osuđujem ga. To nije trebalo da se dogodi. Himne dugih zemalja mogu da se intoniraju kada su prisutni zvanični predstavnici, predsjednici, premijeri i predsjednici skupština, ali ovako je neprihvatljivo. Mi smo Republika Makedonija, da multietnička, ali smo Republika Makedonija, i to kritikujem i osuđujem. Napravljena je greška”, ističe Zaev.

On poručuje da sve političke partije treba da čine korake za saradnju, a ne za svađu.

Zaev je u intervjuu za AA govorio i u vezi sa stavovima rukovodstva VMRO-DPMNE-a prema kojima se premijer Albanije Edi Rama umiješao u unutrašnje stvari Makedonije, te da je pomogao u stvaranju zajedničke deklaracije albanskih partija u Makedoniji kojom se, prema njihovom mišljenju, "ugrožava suverenitet, jedinstvo i nezavisnost Republike Makedonije”.

Ramine izjave o ujedinjenju Albanaca predizborne

Prokomentarisao je i Raminu izjavu u kojoj je pomenuo da prema Ustavu Albanije, ta zemlja treba da se stara o svim Albancima, gdje god da žive.

"To je ustav naše susjedne zemlje i možda je to iz nekog razloga njihovo pravo i to je u redu. Mi nemamo problem kada se neko brine za naše građane, u ovom slučaju za naše građane koji su albanskog etničkog porijekla. Ne bih želio da pogriješim, ali ovdje ja nisam vidio lošu namjeru prema Makedoniji. Albanija je naša susjedna zemlja. Možda je bila greška što su išli tamo, možda su partije prvo trebale ovdje da se sastanu i objave to (albansku deklaraciju, op.a.), a zatim da odu na ručak, kafu ili bilo šta drugo", smatra Zaev.

Izrazio je uvjerenje da je ta zajednička albanska deklaracija sačinjena u Skoplju. On je istakao da lideri albanskih političkih partija nisu bili protiv jedinstva, multietničnosti ili državnog Ustava, ali su tražili ono šta Ustav dopušta i ono što je neophodno u praktičnoj primjeni građana, dodajući da "na kraju krajeva, oni ne donose pojedinačne odluke kao lideri političkih partija, nego odluke donose institucije, odnosno Skupština".

Upitan da prokomentariše izjavu Edija Rame da je “ukoliko EU ne primi Balkan, onda moguće ujedinjenje Albanije i Kosova”, lider SDSM-a odgovara da tu izjavu smatra predizbornom, te da je Balkan multietnička zona građana koji žele da se pridruže Evropskoj uniji.

“Živimo u 21. vijeku, građani su emancipovani. Nacionalizam je sada treća ili četvrta potreba građana. Nacionalizmi nemaju budućnost jer globalni svijet se kreće naprijed. Poštujem izjavu premijera Rame, koji je ljevičar kao i mi, ali svakako je to izborna izjava. Oni su pred izborima i ništa više. Dakle, da li su pitani kosovski političari da se ujedine sa Albanijom, neće biti ništa u Albaniji. To neće biti. Verujem da i Kosovo i Albanija i sve naše zemlje na Balkanu očekuju da se otvore granice Balkana u zajedničkoj Evropi", poručuje Zaev.

On napominje kako većina građana Balkana teži ka Evropi i samo jedan mali dio njih su nacionalisti i radikalni pojedinci, ali prema njegovim riječima, kada se otvore evropske granice, sve će se ovo završiti i niko neće misliti na takve stvari.

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno dobio povjerenje građana za predsjednika te zemlje, na predizbornim skupovima je poručivao da neće dozvoliti “makedonski scenario”.

“Bez sumnje, gospodin Vučić je pobijedio na izborima i on je predsjednik Republike Srbije. Kod nas dosadašnja vlast nije uspjela da formira većinu i prelazi u opoziciju. Ukoliko je to makedonski scenario gdje se mijenja vlast, ne znam šta bi mogao biti srpski scenario, osim što čovjek osjeća da će prije ili poslije biti kraj vlasti. I onda je normalno da opozicija dođe na vlast, dok oni ostaju u opoziciji, ako misli na taj scenario”, kaže Zaev.

Osvrćući se na uticaj međunarodnih snaga na Balkanu i u Makedoniji, Zoran Zaev kaže da je Makedonija mala zemlja i treba da gradi prijateljstva, ali da je njeno mjesto u EU-u i NATO-u.

"Prijatelji Makedonije su i cijeli demokratski svijet. Mi želimo prijateljstvo i sa Ruskom Federacijom i sa zemljama sa Istoka. Mi smo mala zemlja, ne zavise od  nas geopolitička kretanja. Želimo prijateljstvo naše zemlje sa NATO-om i Evropskom unijom, drugu alternativu nemamo", naglasio je Zaev.

Međunarodna zajednica pomaže, odluke donose makedonski lideri

O ulozi međunarodne zajednice, tačnije SAD-a i EU-a, u rješavanju političke i institucionalne krize, Zaev ističe da su lideri četiri najveće stranke u Makedoniji pozvali međunarodne predstavnike da upravljaju pregovaračkim procesom, ali da su odluke donijeli politički lideri Makedonije.

Predsjednik SDSM-a ocjenjuje da Makedonija ima mnogo prijatelja u svijetu te da je Turska jedan od najvećih.

“Prvi su nas priznali, naši narodi su solidarni, pomogli su u prošlosti svuda. Nova vlada će nastaviti odličnu saradnju sa Turskom u duhu uzajamne pomoći, u duhu prijateljstva koje je izgrađeno. Turska je naš asistent za NATO, to ne možemo da zaboravimo. Veliki broj turskih građana živi u Makedoniji. Turska i finansijski pomaže kroz brojne projekte u Makedoniji", izjavio je Zaev.

U vezi sa nedavnim incidentima u makedonskom parlamentu, Zaev kaže da "prijateljska Turska zaslužuje da zna sve detalje o tome šta se dogodilo, jer su i zvaničnici i službe Turske izrazili zabrinutost i podršku za Makedoniju u prevazilaženju krize".

O pismu koje je predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov početkom marta poslao članovima i predsjedavajućem Vijeća Evrope Donaldu Tusku, generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i strateškim partnerima Makedonije, predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, smatra da se Ivanov na taj korak odlučio zato što su to veliki prijatelji Makedonije.

"To ja vidim kao prijateljsko obraćanje, da se uključi njihovo iskustvo kao neutralnih strana, jer Turska, SAD i Evropa nisu prijatelji Zaeva ili Gruevskog. Oni su prijatelji Makedonije i oni mogu biti nepristrasni", kaže Zaev.

 Putem referendum riješiti pitanje naziva države

Makedonija i Grčka imaju višegodišnji spor oko imena, koji predstavlja jednu od najvećih prepreka euroatlantskim integracijama Makedonije.

Zaev vjeruje da je za rješavanje ovog spora potreban konsenzus političkih aktera u Makedoniji i da konačnu odluku treba da donesu svi građani na referendumu.

"Naš stav po ovom pitanju je da razgovora sa Grčkom mora biti, a odluku treba donijeti konsenzusom, zajedno sa opozicijom i, na kraju, građani će odlučiti na referendumu. Međutim, sve ovo ne da bi se blokirao proces, nego da se pronađe rješenje. Grčka može i 200 godina da živi sa ovim neriješenim pitanjem, a za nas to predstavlja prepreku za NATO i EU", ističe Zaev, dodajući da se treba naći rješenje koje građane Makedonije neće ostaviti bez identiteta i bez nacionalnog identiteta.

Lider SDSM-a Zoran Zaev na kraju razgovora za AA odbacio je mogućnost međuetničkih sukoba u Makedoniji, uz napomenu da je sukob u parlamentu bio politički, a ne etnički.

"Zadovoljan sam što su izgubili svaku nadu u međuetnički sukob ili nešto slično. Albanske stranke poslale su svoja obavještenja, pozive, svi smo ujedinjeni da budemo mirni, strpljivi i da ne djelujemo. Narod je miran, niko ne želi sukobe, konflikte i to će biti završeno. To što se dogodilo je bio višepartijski sukob, nije bilo etnički, jer VMRO-DPMNE je pritisla druge stranke, čiji su predstavnici bili tamo, uključujući i medije i novinare", navodi Zaev.

On napominje da u narednom periodu očekuje napredak u međuetničkoj saradnji u Makedoniji, dok će ta saradnja biti od velike koristi u ukupnom razvoju i rastu privrede i uopće u korist društva.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING