ZID NA GRANICI S MEKSIKOM ĆE IPAK PLATITI AMERIKANCI: TRUMP TRAŽIO 4,1 MILIJARDU DOLARA ZA GRADNJU

- Reuters piše da je Trump tražio 1,5 milijardi dolara za ovu godinu i još 2,6 milijardi za godišnji budžet 2018. godine

  • AUTOR: klix.ba
  • 20.03.2017 - 08:48
  • 177

WASHINGTON, 20. marta - Jedna od glavnih tema Donalda Trumpa tokom predsjedničke kampanje bila je izgradnja zida na granici s Meksikom, ali zida koji će platiti Meksikanci. Svaki put kada bi Trump iznio svoj plan, njegove pristalice su ideju pozdravljale ovacijama i aplauzom. Reakcija vjerovatno ne bi bila ista da su tada znali da će izgradnju zida platiti oni.

Prema prijedlogu Trumpovog budžeta, 4,1 milijarda dolara je namijenjena za izgradnju zida ove i naredne godine. Reuters piše da je Trump tražio 1,5 milijardi dolara za ovu godinu i još 2,6 milijardi za godišnji budžet 2018. godine, koji počinje 1. oktobra. Novac za izgradnju zida će dati poreski obveznicu u SAD-u, a ne Meksiko koji je jasno dao do znanja da neće dati novac.

Trump je ranije ove godine povukao predizborno obećanje i priznao da će Amerikanci na kraju platiti zid, ali je tvrdio da će Meksiko nadoknaditi troškove.

U izvještaju Ministarstva domovinske sigurnosti procjenjuju da će izgradnja zida koštati znatno više u odnosu na ono što je Trump obećao prije izbora. Tada je kazao da će zid koštati 12 milijardi dolara, a Ministarstvo procjenjuje da će konačan iznos biti 21,6 milijardi dolara.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING