ŽENE U NOVINARSTVU: NOVINARSKA PROFESIJA I VLASTITI DIGNITET U SJENI VERBALNIH NAPADA

- Novinarke su češće od njihovih muških kolega izložene online napadima i uvredama zbog tekstova koje objavljuju, nedovoljnoj zaštiti od pozvanih institucija i kolega u redakcijama, kao i težem profesionalnom napredovanju do uredničkih pozicija.Najjača zaštita bila bi veća solidarnost u branši te zakonsko tretiranje ovih napada kao napada na službene osobe.To su neke od konstatacija izrečenih na konferenciji “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost”, održanoj u istoimenom projektu pod pokroviteljstvom Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i USAID-a u Sarajevu

  • AUTOR: VIP HD, rtvusk,
  • 14.03.2019 - 15:13
  • 189

SARAJEVO, 14. marta - Žene se za uspjeh u novinarskoj profesiji često moraju boriti više od muškaraca bilo da rade u privatnim ili javnim medijima. Izložene su verbalnim napadima i ponižavanju te se smatra da nisu dorasle tom poslu.

Niha Džanić, dugogodišnja je novinarka u listu „Krajina.“ U svojoj karijeri suočila se sa mnogim izazovima i napadima na čast, integritet i dostojanstvo a posljednji koji je doživjela morala je prijaviti nadležnim institucijama, zbog, kako kaže, humanog izvještavanja o trenutnoj migrantskoj krizi.

Ja sam taj slučaj morala  prijaviti policiji, jer sam bila izvrgnuta neviđenoj brutalnosti, do kraja nisam htjela čitati, predala sam to u policiji u ruke, neka rade svoj posao. Tu ponavljam opet, sloboda govora nije isto sto i jezik mržnje. Novinari rade svoj posao profesionalno, novinari ne mogu o nečem izvještavati, onako kako bi neko drugi htio, nego onako kako jeste. Ako se to nekom ne svidja, postoje instituacije koje to rjesavaju, odete u Tužilastvo i tužite ili demantirate, a ne kačiti nečije slike ili objave po društvenim mrežama i pozivati na linč te osobe, ja sam to doživjela, - kazala je Niha.

Dnevno-političke teme, ukoliko o njima pišete sa dozom smjelosti i bez ustručavanja tragate za odgovorom uglavnom završe napadom i pritiscima političkih moćnika nad novinarima. S tim se, polovinom prošle godine suočila i uposlenica RTV USK-a Melita Mujadžić.

Vlastodršci tadašnji, čelni ljudi ovog kantona usudili su se na razne načine uplitati u moj život, da istražuju o meni, da me prate na društvenim mrežama, da zovu ljude bliske meni, kako u ovoj televiziji tako i van televizije kako bi saznali informaciju više i kako bi me oni na neki nacin mogli ucjenjivati. Čak su tražili i razne načine kako da mi daju otkaz, međutim to se nije desilo, - kazala je Melita.

Konferencija nazvana „Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost“, održana je u Sarajevu. Projekat je osmislila projekt menadžerica Ornela Čolić, koji ima za cilj skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima. Ponuđeni su  konkretni postupci i rješenja za zaštitu novinarki i putem zakona, kodeksa i etike.

Problem nije samo u BiH nego i u regiji. Naši ciljevi su da nadjemo rješenje da ne pricamo ove godine je najviše napravljeno dogadjaja i manifestacija povodom toga. Izostaje novinarska solidarnost i da je potrebno zbog sve učestalijih napada na novinare i novinarke riješiti njihov status, da je svaki napad na novinara ili novinarku napad na službeno lice, - kazala je Ornela Čolić, projekt menadžerica ovog projekta.

Biti novinar je teško, a novinarka još teže, zaključile su naše sagovornice. Potrebno je, kako kažu, napade prijavljivati te staviti do znanja da novinarska profesija ima vlastiti dignitet i da njeni predstavnici zaslužuju bolji tretman.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING