INFO

 • BIHAĆ: KAZNENO POPRAVNI ZAVOD LUKE BILJEŽI PORAST BROJA OSUĐENIKA
 • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK - A
 • FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE PREDSTAVIO DVA PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA ZA 2020. GODINU
 • PRIPADNICI HV-A SPASILI OZLIJEĐENOG MIGRANTA NA VOJNOM POLIGONU NA SLUNJU
 • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONA VIRUSOM U KINI PREMINULO 2.005 OSOBA
 • UO PIC-A: BLOKADE DRŽAVNIH INSTITUCIJA KAO I ULTIMATUMI UPUĆENI ZVANIČNICIMA NA DRŽAVNOM NIVOU SU NEPRIHVATLJIVI
 • OTVORENA ONLINE REGISTRACIJA ZA 11. SARAJEVO BUSINESS FORUM (SBF)
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • NAMJENSKA SREDSTVA IZ VODNIH NAKNADA ZA ZAŠTITU VODOTOKA I SANACIJU VODOVODNOG SISTEMA
 • GRADSKO VIJEĆE BIHAĆ: SJEDNICA ODRŽANA U ZNAKU PREDSTOJEĆEG DANA GRADA
 • PREDSTAVNICI STRANKE NAROD I PRAVDA ODRŽALI KONFERENCIJU ZA MEDIJE

ŽENA I ZDRAVLJE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE I MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA

- Januar je mjesec posvećen borbi protiv raka grlića maternice. U ovom se mjesecu također obilježava i Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice, a sve u cilju povećanja edukacije i brige za zdravlje žena. Želja ljekara je potaknuti žene na redovite preglede i ukazati im na to kako izbjeći zloćudnu bolest...

ŽENA I ZDRAVLJE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE I MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA

BIHAĆ, 19. januara - Iako je rak grlića maternice izlječiv u ranoj fazi, u svijetu svake godine više od pola miliona žena umre od ovog oboljenja.

Bosna i Hercegovina je po učestalosti karcinoma grlića maternice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja. Razlog je jednostavan, kažu ginekolozi s obzirom da tek svaka peta žena odlazi na redovite ginekološke preglede, koji mogu otkriti promjene na grliću maternice prije nego što poprime maligni znak.

- Taj pregled ginekološki žene bi trebale da obavljaju neposredno nakon 1-2 godine nakon stupanja u spolni odnos i nakon toga redovnim ginekološkim pregledima, svake godine, i ukoliko je papa nalaz tri puta negativan, onda bi se ti pregledi mogli obavljati i nešto rjeđe, svake 2 godine, - kazao je prim. dr. Osman Blažević, spec. ginekologije i akušerstva.

U kantonalnoj bolnici svake godine se registrira 16 novooboljelih žena, kaže između ostalog dr. Blažević. Dodaje da se u najvećem broju slučajeva tumor javlja od 40-e do 45-e godine, medjutim rizik postoji i kod žena mlađih od 30 godina. Uzrok nastanka ove bolesti otkriven je prije 15 godina, a izaziva  ga humani papiloma virus koji se prenosi spolnim putem.

- Mi svake godine uglavnom imamo 2-3 pacijentice koje su mlađe životne dobi, pa smo imali čak u nekim situacijama gdje je bilo žena koje neposredno nakon poroda 3-6 mjeseci koje su imale rak grlića, naravno uspjeli smo ih na adekvatan način zbrinuti i izlječiti, sad su dalje pod praćenjem i nadzorom, - tvrdi Blažević.

Prije više od pola godine kantonalno Udruženje oboljelih od karcinoma „Behar“ sazvalo je Federalne parlamentarce sa područja USK-a s ciljem pokretanja inicijative za izmjenu i dopunu Liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH i Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, kojom se traži i uvrštavanje "PARP" inhibitora u onkološka liječenja.

Prošlo je već 7-8 mjeseci ništa od toga se nije desilo, potreba pacijentica nije velika, znači nije veliki broj osoba, koje bi trebale te lijekove, ali nismo naisle na podrsku, - kaže Mileva Zulić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH godišnje oboli 258 žena od raka grlića maternice, a 119 žena umre od ove bolesti. Glavni cilj obilježavanja Evropske sedmice i januara kao mjeseca simbola borbe protiv ove opake bolesti je informisanje o simptomima, uzrocima bolesti te načinima prevencije raka grlića maternice.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING