INFO

 • BROJ SMRTNIH SLUČAJEVA OD KORONAVIRUSA U BIH PORASTAO NA 23, PREMINULE OSOBE U SARAJEVU I BIHAĆU
 • BIHAĆ: POTVRĐENA SMRT JEDNE ŽENSKE OSOBE
 • REKORDAN BROJ U SAD-U: ZA 24 SATA OD KORONAVIRUSA UMRLO 1.340 OSOBA
 • ZBOG KORONAVIRUSA: DVA MIGRANTSKA KAMPA NA GRČKIM OTOCIMA U KARANTINU
 • HRVATSKA I SRBIJA: U HRVATSKOJ POTVRĐENO 56 NOVOOBOLJELIH, U SRBIJI 284
 • UNIVERZITET U BIHAĆU: POČELA ONLINE PREDAVANJA ZA STUDENTE
 • UEFA DEMANTOVALA DA SE LIGA PRVAKA MORA ZAVRŠITI DO TREĆEG AUGUSTA
 • MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH HITNO TRAŽI SPISAK NARUČENE MEDICINSKE OPREME I LIJEKOVA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME
 • JOŠ TRI ZDRAVSTVENE RADNICE ZARAŽENE KORNAVIRUSOM U TUZLI, U LIVNU PET POZITIVNIH
 • USK - PREDŠKOLSKE USTANOVE OČEKUJU KONKRETNE MJERE U FINANSIRANJU
 • VLADA FBIH PREUSMJERILA 21 MILION KM ZA ZDRAVSTVO
 • KRIZNI ŠTAB U CAZINU: REGISTRIRANA DVA POZITIVNA SLUČAJA - RAD DOMA ZDRAVLJA NIJE UGROŽEN

ZEMALJSKI MUZEJ BIH OBILJEŽAVA 132. GODIŠNJICU: BESPLATNI SADRŽAJI ZA BROJNE POSJETIOCE

- Veliki broj građana došao je danas u Zemaljski muzej BiH gdje imaju priliku da obiđu sobu u kojoj je smještena čuvena Hagada, pogledaju izložbu "Ex libris Bibliothecae Musei Nationalis BiH", koja prikazuje mali dio bogatih fondova muzejske biblioteke, najveće i najstarije naučne i muzejske biblioteke u BiH, ali i druge postavke u ovoj značajnoj kulturnoj i naučnoj instituciji...

ZEMALJSKI MUZEJ BIH OBILJEŽAVA 132. GODIŠNJICU: BESPLATNI SADRŽAJI ZA BROJNE POSJETIOCE

SARAJEVO, 1. februara - Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas obilježava 132. godišnjicu postojanja i djelovanja. 

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova 1. februara 1888. godine, Muzej je i zvanično otvorio vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. 

Veliki broj građana došao je danas u Zemaljski muzej BiH gdje imaju priliku da obiđu sobu u kojoj je smještena čuvena Hagada, pogledaju izložbu "Ex libris Bibliothecae Musei Nationalis BiH", koja prikazuje mali dio bogatih fondova muzejske biblioteke, najveće i najstarije naučne i muzejske biblioteke u BiH, ali i druge postavke u ovoj značajnoj kulturnoj i naučnoj instituciji. 

Andrea Dautović, bibliotekarka u biblioteci Zemaljskog muzeja BiH, ukazala je na značaj obilježavanja rođendana Muzeja, ali i posjeta građana i turista ovoj instituciji. 

"S obzirom na situaciju u našoj zemlji i gradu, možemo biti realno zadovoljni posjetom Muzeju. Ovo danas je malo izraženije, jer je ulaz besplatan. Mnogi ljudi čekaju upravo te prigode, kada imamo dane besplatnog ulaza, da posjete Muzej. Međutim, i to je vrlo bitno jer mislim da je generalno za populaciju jako bitno da se upoznaju sa onim što imaju u svojoj zemlji i gradu, jer je ovo fantastična institucija i kulture, nauke i znanja", ispričala je Dautović.

Govorila je o jednoj od postavki u Muzeju. 

"Ovo je više kolažna postavka gdje smo pravili odabir među publikacijama koje su izašle u periodu od 16. do 20. stoljeća. Otprilike, tematski pokrivaju ono što čuva biblioteka Zemaljskog muzeja", pojasnila je Dautović. 

Cilj postavke je bio pokazati knjigu kao predmet, kako knjiga može biti lijepa iznutra i izvana. 

"U današnje vrijeme kada online izdavaštvo polako preuzima primat nad printanim medijima, mislim da nije loše ovo pogledati jer knjiga je nezamjenljiva. Pored knjiga koje su u vitrinama, izložili smo i najstariji naučni časopis u BiH, a to je 'Glasnik Zemaljskog muzeja BiH' koji izlazi od 1889. godine", dodala je Dautović.

U sklopu obilježavanja bit će održana i stručna i naučna predavanja o latenskoj fibuli, ali i značaju herbarske zbirke, rekonstrukciji i razvoju Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH, oklopnoj lameli sa rimskog utvrđenja na Gradini u Biogracima kod Lištice, fenomenu zimovališta male ušare, grčkim slikanim posudama i keramičkoj figurini iz muzejske zbirke.

Za one željne znanja i istraživanja, bit će održano predavanje kako se razotkriva (ne)vidljiva vrsta: Skrivena invazija stranih inficiranih žaba u Bosni i Hercegovini.

Među posjetiocima je bila i Leona Sabolek, profesorica u penziji.

"Muzej je jako važan. On je od svjetskog značaja, ali je vrlo zapostavljen od naših vlasti. Gdje god imam priliku, ističem njegov značaj. Nekad su djeca organizovano obilazila muzeje, u jednom periodu je to zapostavljeno, ali vidim da djeca vole dolaziti u ovaj muzej i to me jako raduje", kazala je Sabolek.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING