ZAVRŠENO GLASANJE NA REFERENDUMU U MAKEDONIJI: IZLAZNOST BIRAČA DO 18,30 SATI IZNOSILA 34,09 POSTO

- Građani su odgovarali na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?"

Završeno glasanje u Makedoniji
  • AUTOR: Anadolija
  • 30.09.2018 - 20:20
  • 618

SKOPLJE , 30. septembra (АА) – U Makedoniji su u 19 sati zatvorena biračka mjesta na refendumu koji je održan povodom Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Na referendumu je prema podacima Državne izborne komisije (DIK), do 18,30 sati glasalo 34,09 posto birača.

Građani su odgovarali na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?".

Birači su glasali od 7 do 19 sati. Pravo glasa imalo je 1.806.836 građana, a glasalo se na preko tri hiljade glasačkih mjesta u 80 općina u zemlji.

Referenedum je dio Dogovora o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u obraćanju nakon zatvaranja biračkih mjesta i rezultata o izlaznosti do 18,30 sati, koji iznose 34,09 posto, da VMRO-DPMNE treba da ispoštuje odluku većine građana koji su glasali na referendumu.

„Očekujemo od zastupnika VMRO-DPMNE da ispoštuju demokratsku odluku većine građana koji su glasali, u suprotnom, moraćemo da iskoristimo još jedno demokratsko sredstvo, što podrazumijeva vanredne parlamentarne izbore, odmah”, rekao je Zaev.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING