ZATVARANJE FINANSIJSKE KONSTRUKCIJE UVOĐENJA GRIJANJA NA BIOMASU U KANTONALNU BOLNICI: VLADA USK OBEZBJEĐUJE NEDOSTAJUĆIH 650 HILJADA KM

- Pored sredstava koje Vlada izdvaja za najam prostora za ambulante na Ozimicama II i Vrsti Vlada obezbjedila 50 hiljada maraka za izgradnju objekta ambulante u MZ Vrsta

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.10.2017 - 14:21
  • 229

BIHAĆ, 12. oktobra - Na današnjoj sednici Vlade USK se obavezala da će obezbjediti nedostajućih   650 hiljada maraka za zatvaranje finansijske konstrukcije  za uvođenje novog, energetski efikasnijeg, sistema grijanja na biomasu u Kantonalnu bolnici. Prihvaćen je  Program  utroška sredstava tekućih grantova neprofitnim organizacijama „Sigurana kuća“ i Regionalnom odboru „Merhamet“ Bihać  u iznosu od 43 hiljade maraka.Vlada je zauzela  stav da se zajedno sa Gradom Bihaćem u narednom periodu pokuša iznaći   kvalitetno rješenje za  ambulante u mjesnim zajednicama Ozimice II I Vrsta. Današnjom odlukom Vlade u  više osnovnih škola razriješeni su  dosadašnji  članovi školskih odbora, a imenovani su novi privremeni školski odbor.

Još  prije dvije godine Vlada USK je  potpisala Ugovor o  zajedničkom finansiranju za uvođenje novog, energetski efikasnijeg, sistema grijanja na biomasu u Kantonalnu bolnicu u Bihaću  sa UNDP  i češkom Razvojnom agencijom.Vrijednost ugovora je  oko 2,5 miliona maraka, Češka vlada se obavezala  i upatila 1.340.000 maraka, a Vlada USK  od preuzetih obaveza od milion maraka do sada je uplatila  500 hiljada. Kako ubrzo ističe rok za završetak ovog projekta koji nije ni počeo, a čija finansijska konstrukcija još nije  zatvorena, zato  postoji mogućnost da bi ova sredstav mogla biti izbubljena. Radi očuvanja ovog značajnog projekta za Kantonalnu bolnicu, Vlada  je danas dala sagasnost premijeru Huseinu Rošiću  da potpiše novi sporazum sa UNDP-om  kojim se Kanton obavezuje da se obezbjediti nedostajućih 650 hiljada maraka.

Pored sredstava  koje   Vlada  izdvaja  za najam prostora za  ambulante  na Ozimicama II i Vrsti  Vlada obezbjedila 50 hiljada maraka  za izgradnju objekta ambulante u MZ Vrsta. Zbog kompliciranosti situacije sa zemljištem  i ostalom  dokumentacijom sredsta su do sada ostala neutrošena. Stoga je Vlada  odlučila uz pomoć grada Bihaća  pokuša ubrzati ovaj proces i riješiti ovaj  gorući problem mještana  MZ Vrsta i okolnih naselja. Ministar zdravstva Hazim Kapić je  naglasio da su   odeđeni razgovori sa gradskom upravom Bihaća  već obavljeni.

Vlada je dala saglasnost  na Odluku  o odobravanju  sredstava u novčanim tokovima  budžeta Unsko-sanskog  kantona  za period oktobar – decembar 2017.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja  Vlada je danas razrješila  članove  školskih odbora  u OŠ  „Otoka“  i Mještovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“iz Bos. Krupe  i imenovala nove privremene odbore školske odbore.

 

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING