ZASTUPNICI PODIJELJENI O NEUSVAJANJU HITNE PROCEDURE O AKCIZAMA: OD ZADOVOLJSTVA DO NAVODA O UDARU NA BIH

- Prva dobra vijest je da će ostati sačuvani njihovi džepovi od onih koji neodgovorno upravljaju budžetima i javnim sredstvima i koji kad god im zafali para zavuku ruku u džep građana ove zemlje, izjavila je predsjednica Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević.

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 20.04.2017 - 16:48
  • 556

SARAJEVO, 20.aprila - Ovo što se danas dogodilo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je udar i na BiH i na oba njena entiteta i na sva tri konstitutivna naroda i njene građane, poručila je zastupnica Dušanka Majkić nakon što nije podržana hitna procedura izmjena Zakona o akcizama BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ako ova odluka nije donesena nije samo u pitanju odluka od Međunarodnog monetarnoj fonda vezano za drugu tranšu kredita. Ovo je znak ostalim finansijskim organizacijama da tako nastupe prema BiH. Šta smo danas uradili, odnosno oni koji su to uradili, jeste poruka da ta neodgovorna vlast koja nije umjela da prepozna ono što nam slijedi, a to je da će sve finansijske institucije otkazati saradnju sa BiH", istakla je Majkić.

Ovo što se dogodilo je, kako je kazala, nevjerovatno je jer "to što nije usvojen hitan postupak znači da ne može stići na odlučivanje tranša MMF-a".

"Ovo je strašno što se dogodilo, posljedice ćemo svi uskoro osjetiti", poručila je Majkić.

Predsjednica Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je da danas "da za građane BiH imaju dvije dobre vijesti, posebno za građane RS-a".

"Prva dobra vijest je da će ostati sačuvani njihovi džepovi od onih koji neodgovorno upravljaju budžetima i javnim sredstvima i koji kad god im zafali para zavuku ruku u džep građana ove zemlje", istakla je Pandurević.

Prema njenim riječima, infrastruktura se radi i na druge načine pa je kao primjer navela Republiku Hrvatsku i gradnju aerodroma. 

"Druga dobra vijest za građane RS-a jeste što su danas konačno pale maske i SNSD je pokazao pravo lice. Mislim da ste i vi bili svjedoci simbioze Košarca i Džaferovića. Juče su smjenjivali Šefika Džaferovića, a danas su u simbiozi. Pokazalo je licemjerstvo i jeftino politikanstvo SNSD-a", naglasila je Pandurević.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović izjavio je da je očigledno da je Parlament BiH još jednom odbio da "poklekne pred pritiscima i odobri poskupljenje goriva od 10 KM po rezervaru". 

"Tim prije što takvo poskupljenje apsolutno nema nikakve prateće mjere budući da je više nego evidentno da će jedno takvo poskupljenje pratiti lančano poskupljenje roba i usluga. Osim toga sam pristup Vijeća ministara BiH nije odgovarajući, nisu razgovaralil, nisu obrazlagali svoj prijedlog nego su to radili predstavnici međunarodne zajednice. Narod nije glasao ni za MMF ni za strane ambasadore nego domaće političare i oni moraju preuzeti odgovornost i braniti svoje projekte", poručio je Magazinović.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović izjavio je da ga najmanje brinu sankcije jer mu je preči stav naroda "nego lidera". Izrazio je uvjerenje da država može intervenisati i zaštiti građane.

"Očigledno da nije postojala politička volja da se te stvari regulišu", dodao je Mehmedović. 

Slično misli i zastupnik Senad Šepić.

"Ovo današnje glasanje pokazuje koliko lideri i parlamentarna većina nisu svjesni situacije u kojoj se nalazimo. To raditi na bahat način, silom, ovako važne stvari gurati po hitnoj proceduri. Već mjesec dana traje presija na ljude da prihvate nešto što nema puno logike ni koristi za ljude koje predstavljamo. Ako ne izvuku lekciju, naredni korak treba biti da ovakve vlasti i lideri treba da podnose odgovornost i podnesu ostavku", kazao je Šepić.

Zastupnik a-SDA Jasmin Emrić kazao je da njegov glas nije odlučio o proceduri.

"Svaki poslanik mogao je glasati po stavu stranke ili svom stavu. Kada se radi o važnim zakonima u kojima se priča o velikim investicijama i teškom životu građana teško je donijeti odluku. Zakon o akcizama nije u interesu građana BiH, doprinio bi povećanju cijena što znači i pogoršanju života građana", dodao je Emrić.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING