ZASTUPNICI EMRIĆ I MAGAZINOVIĆ U LJUBLJANI RAZGOVARALI SA SLOVENAČKIM ZVANIČNIKOM O TRGOVSKOJ GORI

- Zastupnici državnog parlamenta Jasmin Emrić i Saša Magazinović nedavno su boravili u Ljubljani gdje su o problemu Trgovske Gore razgovarali su predsjednikom Odbora za zdravstvo Parlamenta Slovenije Francom Trčekom. Tom su ga prilikom informisali o aktivnostima koje se provode u vezi spriječavanja uspostave odlagališta nuklearnog otpada na mikrolokaciji Čerkezovac, smještenoj uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom

  • AUTOR: rtvusk
  • 19.05.2019 - 16:21
  • 225

BIHAĆ, 19. maja - Trgovska gora nije mjesto za nuklearni otpad – naglasili su u razgovoru sa slovenskim zvaničnikom državni zastupnici i ujedno članovi Zelenog kluba u Parlamentu BiH, Jasmin Emrić i Saša Magazinović. S obzirom na geografski položaj, odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada na predviđenoj lokaciji najviše bi ugrozilo prirodu i stanovništvo rubnog pojasa BiH.

Kako je kazao Jasmin Emrić zastupnik u Parlamentu BiH, tokom razgovora prenijeli su sagovorniku stav i protivljenje BiH namjerama susjeda da u pograničnom dijelu skladište ovaj evidentno najopasniji otpad, ali se i interesovali u kojoj je mjeri ovaj problem poznat slovenačkoj javnosti.

Osim Predsjedništva BiH, koje je zaključcima zatražilo da se lokacija Trgovske Gore izuzme kao potencijalna lokacija, izostaje konkretna aktivnost Vijeća ministara BiH koje je nadležno da rješava ovaj problem sa hrvatskim vlastima. U međuvremenu, najveći dio posla oko ovog pitanja vode članovi Zelenog kluba, nevladin sektor, općine s obje strane granice te akademska i stručna zajednica. Upravo stručnjaci smatraju da otpad ove vrste treba ostati na mjestu nastanka, u Sloveniji. Emrić je potvrdio kako je i slovenačka strana u tom opredijeljena da se otpad skladišti upravo tamo gdje i nastaje, a što podrazumijeva rješenje na bazi dogovora između Slovenije i Hrvatske.

Ukoliko Hrvatska nastavi insistirati na Trgovskoj Gori bila bi to  izravna prijetnja za više od 200.000 ljudi sjeverozapadnog dijela BiH. S obzirom na to da je za pregovore s hrvatskim vlastima relativno kasno, jedna od instrumenata koji ostaje Bosni i Hercegovini je tužba i pravna bitka preko međunarodnih sudova.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING