ZASJEDALO EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE USK

-Raspravljalo se o dugovanju Ministarstva zdravstva i socijalne politike prema Centrima za socijalni rad

  • AUTOR: rtvusk
  • 08.03.2018 - 15:48
  • 441

BIHAĆ, 8. marta - Danas je zasjedalo Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Unsko-sanskog kantona. Raspravljalo se o dugovanju Ministarstva zdravstva i socijalne politike prema Centrima za socijalni rad po osnovu  porodiljnih naknada. Dug resornog  ministarstva  prema  svim centima za socijalini rad  u USK   je  veći od 5 miliona maraka,  istaknuto je na ovoj sjednici. Ekonomsko-socijalno vijeće razmatralo je i usvojilo  plan rad Službe za zapošljavanje USK sa određenim zaključcima. 

Kako je istako  direktor Centra za socijalni rad Bihać Senad Tutić, dug  veći  od 5 miliona maraka  veliki je teret  za normalno rad i funkcionisanje  centara za socijalni rad. Pogotovo što  na njihovu adresu  svakodnevno pristižu nove  tužbe, što bi uskoro moglo uzrokovati  kolaps u radu ovih ustanova.

I poslodavci su  ogorčeni  jer na  refundaciju svojih  para  koje u uplatili na račune porodilja po osnovu zakonom propisanih naknada čekaju gorovo tri godine.Zadnju uplatu  po ovoj osnovi Vlada je izmirila za  mart 2015. godine 

Nakon ove tačke  Ekonomsko socijalno vijeće razmatralo je i usvojilo plan rada  Službe za zapošljavanje USK  i  u vidu zaključaka preporučilo   Vladi da  usvoji ovaj plan.Vijeće je uputilo i sugestiju prema  Vladi da u narednom periodu obezbjedi  participaciju predstavnika radnika i  poslodavaca u upravnim strukturana  Službe za zapošljavanje kako je to predviđeno i Međunarodnom konvencijom  rada.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING