ZASJEDALA VLADA USK: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O LEGALIZACIJI BESPRAVNO IZGRAĐENIH GRAĐEVINA I ZAHVATA

- Vlada je utvrdila još jedan od podzakonskih akata. Radi se o Odluci o osnivanju JU Turistička zajednica USK, odnosno transformaciji postojeće Turističke zajednice

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.09.2017 - 14:26
  • 972

BIHAĆ, 13. septembra - Vlada USK  na današnjoj sjednici utvrdila je prijedlog zakona o  legalizaciji  bespravno izgrađenih građevina i zahvata. Ovim zakonom konačno bi se trebao  početi sistematski rješavati problem nelegalno izgrađenih objekata  sa kojim se suočavaju  sve općine i gradovi u Kantonu.  Utvrđena je i odluka o  osnivanju JU Turistička zajednica USK Bihać  i upućena Skupštini na razmatranje.

Prema procjenama Ministratsva   zavisno od općine do općine broj nelegalno izgrađenih objekata kreće se od 3.000 do  8.000.  Zbog toga je donošenje Zakona o nelegalnoj gradnji od izuzetne važnosti. Legalizacija ne samo da bi  uvela  reda  u stanje prostora i njegovo pravilno korištenje, već bi imali i značajne učinke na budžete  prije svega lokalnih zajednica.

Zakon je usklađen sa  drugim zakonima kojih se dotiče  i iako nije kompleksan, rečeno je, daje odgovore na brojna pitanja.

Na prijedlog Ministarstva privrede, a u cilju omogućavanja  dosljedne  implementacije Zakona o turizmu,  Vlada je utvrdila još jedan od podzakonskih akata. Radi se o Odluci  o osnivanju JU Turistička zajednica USK, odnosno transformaciji  postojeće Turističke zajednice.

Zakonom je definisano da se prije prenošenja prava i obaveza na novu Turističku zajednicu izvrši revizija koja će biti osnov za donošenje smjernica  za ispunjavanje obaveza  gradova i općina prema ovoj instituciji  u proteklom periodu, a koje su dostigle iznos od 200.000 maraka.  Zaključeno je da će se rebalansom budžeta  osigurati sredstva za  registraciju nove Turističke zajednice i  troškove revizije. Uz to  konstatovano je da Zakon o turizmu USK ima određenih manjkavosti, te  da neke njegove odredbe nisu  bile provodive.

Vlada je donijela  i niz drugih odluka, među kojima i odluku o davanju saglasnosti  za zaključivanje  ugovora o sufinansiranju  troškova smještaja  za žrtve porodičnog  nasilja u Sigurnu kuću u Bihaću  za 2017. godinu.  Ugovor će biti potpisan sa Udruženjem Žene s Une,  a za njegovo provođenje planirano je 42.500 maraka.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING