ZASJEDALA VLADA USK: SMANJEN STOPOSTOTNI IZNOS NAKNADE TOKOM PRVIH 42 DANA BOLOVANJA

- Pokušaj je to da se riješi dugodišnji problem u obrazovnim, ali i ostalim ustanovama koji su korisnici budžeta USK

  • AUTOR: rtvusk
  • 08.03.2018 - 13:02
  • 2387

BIHAĆ, 8. marta - Odlukom  o podjeli sredstava  na današnjoj sjednici Vlade raspoređen je  milion maraka  iz federalnog budžeta   za različite namjene  u svih 8 općina. Uglavnom riječ je o infrastrukturnim projektima od lokalnih puteva,dječijeg igrališta,dijaliznog centra u Cazinu   do Centra za kulturu u Velikoj Kladuši. Uz ovo, prema dnevnom redu, usvojen je i  prijedlog Ministarstva obrazovanja da umjesto dosadašnje  naknade  od 100% tokom  prvih 42 bolovanja, primanja uposlenih u obrazovanju  budu smanjenja na  80%. Pokušaj je to da se riješi  dugodišnji problem u obrazovnim, ali i ostalim ustanovama koji su korisnici budžeta USK.

Predugo bolovanje gorući je problem koji opterećava  poslovanje svih poduzeća, ali i  ustanova. Ipak najizraženiji je u obrazovnim ustanovama gdje  trenutno 300 uposlenih osoba ne dolazi na posao. Škole moraju naći adekvatne zamjene, što pored  ometanja procesa nastave  i košta dodatno. Novom odlukom  o smanjenju naknade  za 20 %, ističe ministar, biti će  izuzeti  određeni slučajevi.

Ministri su danas usvojili i  izvještaj Ministarstva finansija o  trošenju budžetske rezverve u 2017. godini. Cirka 100.000 maraka potrošeno je na različite projekte,udruženjai pojedince  koji nisu  bili obuhvaćeni  budžetom.

Svoje finansijske planove, ali i programe rada danas u  iznijeli i  direktori  domova zdravlja u Velikoj Kladuši, Bihaću, Cazinu, dok je  na doradu vraćen  Finasijski plan Zavoda za javno zdravstvo USK.

VIDEO: Izjava, Muhamed Ramić, ministar obrazovanja


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING