ZA UKOP U POTOČARIMA SPREMNO 26 ŽRTAVA

- Na ovogodišnjoj dženazi će brata Adila Suljića ukopati i Nura Begović. Njena majka Đulsa, kako je kazala, nije dočekala da ukopa sina

  • AUTOR: Oslobođenje, agencije,
  • 11.06.2019 - 18:22
  • 147

SREBRENICA/TUZLA, 11. juna - Mjesec prije kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Potočari, majke Srebrenice su i ovog jedanaestog dana u mjesecu održale mirni protest u Tuzli, na Trgu žrtava genocida. Ove godine ono majki što je preostalo prisustvovat će ukopu najmanje 26 žrtava, koliko ih je identifikovano i odobreno za ukop u posljednju godinu. Na ovogodišnjoj dženazi će brata Adila Suljića ukopati i Nura Begović. Njena majka Đulsa, kako je kazala, nije dočekala da ukopa sina.

- On je preko šume krenuo prema Tuzli, ali je krvnički ubijen u prvoj zasjedi na brdu kod Kravice. Njegovu šaku su prošle godine pronašli uz gornji dio trenerke, sat, ključeve i cipelu, ali odlučili smo se da potvrdimo identifikaciju i da ga ukopamo ove godine. Iako je bilo jako teško, uvijek smo se nadali da je živ, negdje, ali, eto, ispalo je da je ubijen i to u prvoj zasjedi, priča Begović.

Majke su posebno nezadovoljne dinamikom pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka ubijenih u genocidu. Situacija je još gora, kako kaže Hajra Ćatić, otkako je laboratorija preseljena u Haag.

- Sve ide još sporije nakon što je DNK laboratorija preseljena u Haški tribunal. Nemamo informacija o novim masovnim grobnicama, a ono što radi Institut za nestale osobe nije dovoljno. U Institutu se nikako ne mogu dogovoriti šta i kako da se radi, a svoj posao ne radi ni Tužilaštvo, koje u ladicama drži predmete, ističe Ćatić.

Ipak, postoji mogućnost da se broj identifikovanih žrtava i poveća, s obzirom na to da za neke posmrtne ostatke nedostaje samo identifikacija porodice i odobrenje za ukop, dok je DNK identifikacija završena.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING