INFO

  • RUSIJA ZBOG KORONA VIRUSA ZABRANILA ULAZAK KINESKIM DRŽAVLJANIMA
  • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK - A
  • FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE PREDSTAVIO DVA PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA ZA 2020. GODINU
  • PRIPADNICI HV-A SPASILI OZLIJEĐENOG MIGRANTA NA VOJNOM POLIGONU NA SLUNJU
  • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONA VIRUSOM U KINI PREMINULO 2.005 OSOBA
  • DANAS SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BIH
  • ZORAN MILANOVIĆ ZAPOČEO SVOJ PRVI RADNI DAN NA FUNKCIJI PREDSJEDNIKA HRVATSKE
  • IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA NAZIVA „O JEDNOM GRADU“ SUTRA POČINJE OBILJEŽAVANJE 760. ROĐENDANA BIHAĆA
  • OTVORENA ONLINE REGISTRACIJA ZA 11. SARAJEVO BUSINESS FORUM (SBF)

ZA MARŠ MIRA VEĆ REGISTROVANO OKO 700 UČESNIKA

- Web stranica i brojevi telefona za prijave su aktivirani prije nekih deset dana. Ove godine očekujemo oko 6.000 učesnika. Aktuelni su radovi i fokus je na izmjenu trase od Kameničkog brda do Buljima, u dužini od 17 kilometara

ZA MARŠ MIRA VEĆ REGISTROVANO OKO 700 UČESNIKA

SARAJEVO, 5. juna - Pripreme za Marš mira, pješački pohod koji se tradicionalno održava već 14 godina zaredom s ciljem sjećanja i odavanja počasti onima koji su izgubili živote u ljeto 1995. godine dok su preko šuma u okolini Srebrenice pokušavali doći do slobodne teritorije na području Tuzle, traju već nekoliko mjeseci i do sada je prijavljeno oko 700 osoba.

Nastao kao inicijativa onih koji su preživjeli "put smrti", kako ga mnogi nazivaju, danas je prerastao u međunarodni događaj kojem se svake godine pridruži više od 5.000 osoba.

Hiljade je onih koji su ubijeni u šumama bespomoćno pokušavajući doći do slobodne teritorije. Međutim, hiljade je i onih koji su preživjeli i danas svjedoče strahotama koje su preživljavali u šumama u okolini Srebrenice. Bez tačne putanje, uz stalno pucanje, granatiranje i gonjenje od strane vojske i policije RS-a, kao i paravojnih formacija iz RS-a i Srbije tražili su spas.

"Marš mira 2018“ je jedna od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a predsjednik pododobora za Marš mira Munir Habibović izjavio je za AA da pripreme za ovogodišnji marš teku prema planu.

"Web stranica i brojevi telefona za prijave su aktivirani prije nekih deset dana. Trenutno imamo prijavljenih oko 700 učesnika. Ove godine očekujemo oko 6.000 učesnika. Aktuelni su radovi i fokus je na izmjenu trase od Kameničkog brda do Buljima, u dužini od 17 kilometara. To je originalna trasa iz '95. koju smo obilazili svih 13 marševa", pojasnio je Habibović. 

Podsjetio je da je na Kameničkom brdu u ljeto '95. u jednom danu ubijeno oko 1.000 ljudi. 

"Mislimo da će sve biti spremno 1. jula", rekao je Habibović navodeći da se nada da će nakon 20. juna imati i probni Marš kada je u pitanju trasa kojom planiraju pješačiti ove godine.

Dodao je da se organizovane grupe za učešće na ovogodišnjem Maru mira mogu prijaviti do 1. jula, a pojedinci do samog polaska Marša 8. jula. 

Inače, "Marš mira Nezuk - Potočari" i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING