INFO

 • KINESKI TURISTI ĆE VEČERAS PRENOĆITI U NEUMU: KOJA IM JE SLJEDEĆA DESTINACIJA?
 • BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA PODRUČJA BUGARA I ČAVNIKA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA SLABIJIM PADAVINAMA
 • MARTIN TAIS: BIH NAJVIŠE SMANJILA EMISIJU CO2, O TOME TREBA PREGOVARATI S EU
 • RUKOMETAŠI ŠPANIJE POBIJEDILI HRVATSKU I ODBRANILI TITULU PRVAKA EVROPE
 • JAKOB FINCI: HOLOKAUST NAJVEĆA MRLJA NA SAVJESTI ČOVJEČANSTVA, GENOCID NAZVATI PRAVIM IMENOM
 • MUP USK I CRVENI KRIŽ USK: STABILNA I ZADOVOLJAVAJUĆA HUMANITARNA KAO I SIGURNOSNA SITUACIJA
 • SUTRA JE MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST
 • KLJUČ: SENZORNA SOBA KAO TERAPIJSKA POMOĆ DJECI I MLADIMA SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
 • CAZIN: ODRŽANO STRUČNO PREDAVANJE O UZGOJU POVRĆA U PLASTENICIMA I LUBENICE NA OTVORENOM POLJU
 • TURIZAM U PROSTORU NP UNA: REZULTATI OHRABRUJU, SA OPTIMIZMOM ČEKA SE SEZONA
 • TURSKA: BROJ POGINULIH U ZEMLJOTRESU POVEĆAN NA 35 ŽRTAVA
 • MUP USK I GP BIH U ORGANIZACIONIM PRIPREMAMA PRED NOVI PROLJETNI MIGRANTSKI VAL

ZA INFORMACIJU VIŠE POSJETILI SMO CENTAR ZA DOBROVOLJNO I POVJERLJIVO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE NA HIV I AIDS

- Nakon trogodišnje pauze, Centra za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i AIDS pri kantonalnoj bolnici u Bihaću, odnedavno je počeo sa radom. U centrima se svi građani mogu anonimno i besplatno testirati te od stručnih lica dobiti savjet kako se zaštititi od HIV infekcije i drugih spolno prenosivih bolesti, te u slučaju potrebe dobiti pomoć pri upućivanju na klinička liječenja...

ZA INFORMACIJU VIŠE POSJETILI SMO CENTAR ZA DOBROVOLJNO I POVJERLJIVO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE NA HIV I AIDS

BIHAĆ, 8. decembra - Jedini Centar za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i AIDS u USK-u djeluje pri kantonalnoj bolnici u Bihaću. Temelje rada postavila je penzionisana  prim. dr. Nevzeta Ibrahimpašić, a u početku je finansiran iz sredstava Global fonda, koji su donirali testove, edukativne letke te neophodni materijal.

- Omogućeno je savjetovanje i o drugom spolno prenosivim bolestima. Tu građani mogu doci bez uputnice, anonimno, ne moraju davati nikave svoje podatke, diskrecija je maksimalna i tu radi osoblje koje je prošlo dugogodišnje edukacije, koje su organizirane zahvaljujući međunarodnim organizacijama, - kazala je prim. dr. Enisa Šabotić, načelnica Infektivnog odjela u kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“.

U proteklih više od deset godina, koliko savjetovalište postoji, prošlo je više hljada klijenata, a nakon trogodišnje pauze, počeli su sa radom. Finansiranje Centra preuzeo je menadžement ove ustanove, koji pomaže njegov rad i aktivnosti.

- Neka ovo bude poziv svim zainteresiranim i svima onima koji su u dilemi, strahu, koji su bili izloženi nekom riziku, mogu doći svaki radni dan, da se jave bez ikakvog straha, neće naići na nikakvo osuđivanje, na nekakva predavanja, čisto da se informišu i naravno mogu se testirati, - kazala je Suada Crnkić, glavna sestra Infektivnog odjela.

Da bi se dijagnosticirala infekcija, potrebno je uraditi više kontrolnih testova, a ukoliko se otkrije, osoba se upućuje na kliničko liječenje.

- Kad ode na kliniku, kad započne liječenje, ako ima potrebe za liječenjem, tad osoba ne može biti anonimna i ta sredstva obezbjeđuje Fond solidarnosti. Mi pratimo na odjelu, imamo pacijente, kroz ambulantu prolaze, na klinikama liječeni i na kontrole dolaze na Infektivni odjel, - dodaje Crnkić.

Testiranje omogućava rano otkrivanje HIV infekcije i pravovremeno liječenje kojim se spriječava ili smanjuje razvoj komplikacija bolesti i zaraženoj osobi poboljšava životni vijek. Ujedno se spriječava prijenos infekcije na druge ljude.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING