INFO

 • MAŠOVIĆ: PROŠLA GODINA NAJUSPJEŠNIJA OD USPOSTAVE OSBIH
 • NJEMAČKA: NAKON ULIJETANJA AUTOMOBILA NA KARNEVAL 35 OSOBA I DALJE U BOLNICI
 • SUKOBI POLICIJE I STANOVNIKA GRČKIH OSTRVA ZBOG IZGRADNJE CENTARA ZA MIGRANTE
 • KINEZI U IZOLACIJI KOD POČITELJA: KORONAVIRUS U BIH?
 • NA DANAŠNJI DAN 1972. GODINE UMRO ABDUREZAK HIFZI BJELAVAC
 • PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA POTVRĐEN U HRVATSKOJ
 • UMRO JE HOSNI MUBARAK
 • BIHAĆ: PROMOVISANA MONOGRAFIJA KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA “IVAN PAVAO II”
 • DVOJE DRŽAVLJANA SRBIJE SA BRODA "DIAMOND PRINCESS" POZITIVNO NA KORONAVIRUS
 • U FBIH ZNAČAJAN PORAST PROIZVODNJE I PRODAJE ŠUMSKIH SORTIMENATA
 • VRIJEME DANAS: SUNČANO VRIJEME UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
 • NA DODIKOV ZAHTJEV POSEBNA SJEDNICA NSRS, OPOZICIJA PROTIV VETA O ĐUKANOVIĆU

WHO: KORONA VIRUS DOBIO NOVO IME - COVID-19, PRVA VAKCINA ZA 18 MJESECI

- Do sada je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 42.638 pacijenta. U protekla 24 sata potvrđen je najmanje 2.488 novih slučajeva zaraze virusom, što je manje u odnosu na 3.061 iz prethodnog dana...

WHO: KORONA VIRUS DOBIO NOVO IME - COVID-19, PRVA VAKCINA ZA 18 MJESECI

ŽENEVA, 12. februara - Korona virus (2019-nCoV), koji se u decembru prošle godine pojavio u Kini, dobio je novo ime "Covid-19", potvrdio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Sada imamo novo ime za bolest, a to je Covid-19", rekao je Ghebreyesus u Ženevi. 

Kako je kazao, morali su pronaći ime koje se ne odnosi na geografski položaj, životinju, osobu ili grupu ljudi, ali je također moguće izgovoriti i povezano je s bolešću.

Naglasio je da je preimenovanje virusa važno kako bi se spriječila upotreba drugih imena koja bi mogla biti "lažna ili stigmatizirajuća".

Ghebreyesus je također, napomenuo da će novo ime pružiti priliku da se koristi kao standardni format za sve buduće korona virusa.

Ghebreyesus, pozivajući sve zemlje da se "bore što agresivnije" kako bi se spriječilo širenje virusa, rekao je i da bi prva vakcina protiv virusa moglo biti završeno za 18 mjeseci.

"Dakle, moramo učiniti sve što možemo koristeći danas dostupno oružje", pojasnio je Gheberyesus.

Naučnici su pozivali WHO da izaće sa službenim imenom kako bi se izbjegla "konfuzija i stigmatizacija" oko korona virusa.

Do sada je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 42.638 pacijenta. U protekla 24 sata potvrđen je najmanje 2.488 novih slučajeva zaraze virusom, što je manje u odnosu na 3.061 iz prethodnog dana.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u epidemiji SARS-a koja je trajala od 2002. do 2003. godine, umrle su najmanje 774 osobe, većinom u Kini. Broj smrtno stradalih od korona virusa premašio je broj umrlih od SARS-a, s tim da je riječ i o mnogo kraćem vremenskom periodu.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING