INFO

 • KO SE PROTIVI USPOSTAVI REGISTRA PEDOFILA U FBIH?
 • KORONAVIRUS DOŠAO U EVROPU: U FRANCUSKOJ DVIJE ZARAŽENE OSOBE
 • POTVRĐENO DA JE I DRUGI PREMINULI U ZENIČKOJ BOLNICI BIO ZARAŽEN VIRUSOM H1N1
 • SA STRAHOM U GODINI ŠTAKORA: ZBOG KORONAVIRUSA KINA OGRANIČILA KRETANJE 56 MILIONA LJUDI
 • PREDSJEDNIK ERDOGAN STIGAO U GRAD ELAZIG POGOĐEN ZEMLJOTRESOM
 • SANSKI MOST: ORGANIZIRANA ISHRANA DIVLJIH ŽIVOTINJA U PERIODU LOVOSTAJA
 • CAZIN: U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC NJEMAČKI INVESTITOR NAŠAO POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT ZA TVORNICU
 • USK: EGZISTENCIJALNO UGROŽENI DEMOBILISANI BORCI STAROSTI ISPOD 57 GODINA
 • MALEZIJA: TROJE KINESKIH TURISTA ZARAŽENI KORONA VIRUSOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA PADAVINAMA
 • OBILJEŽAVANJE 78. GODIŠNJICE IGMANSKOG MARŠA: ANTIFAŠIZAM NIJE ISKORIJENJEN
 • BOSANSKI PETROVAC: FESTIVAL SA MISIJOM ODRŽIVOSTI RURALNIH PODRUČJA

VUČJA JAZBINA: HOĆE LI RENOVIRANJEM RATNOG SJEDIŠTA HITLEROVOG ŠTABA NASTATI NACISTIČKI ZABAVNI PARK

- Ovo mjesto u Poljskoj, gdje je nacistički diktator proveo 850 dana rokom rata, svake godine posjeti skoro 300.000 turista, većinom Poljaka i Nijemaca...

VUČJA JAZBINA: HOĆE LI RENOVIRANJEM RATNOG SJEDIŠTA HITLEROVOG ŠTABA NASTATI NACISTIČKI ZABAVNI PARK

VARŠAVA, 4. augusta - Zabit skrivena u gustoj šumi, zaštićena obližnjim jezerima i močvarama - Vučja jazbina u Poljskoj bila je bezbjedni štab Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu.

Čak u tolikoj mjeri da je nacistički diktator u prostranom tajnom kompleksu proveo 850 dana između 1941. i 1944. godine, pre nego što se povukao u bunker u Berlinu.

Sada poljsko državno Šumsko gazdinstvo oblasti Srokovo, koje je zaduženo za ovu lokaciju, sprovodi veliko renoviranje Vučje jazbine kako bi ona privukla što više turista.

Portparol oblasti Sebastijan Trapik rekao je za BBC da šumari „čine sve što je u njihovoj moći" da zadrže „traženu ozbiljnost i poštovanje prema historijskoj istini" u ovom ruševnom kompleksu.

Ali kritičari tvrde da bezosjećajne „atrakcije" kao što su amaterske dramatizacije sa ljudima obučenim u nacističke uniforme mogu to da pretvore u neku vrstu neukusnog Diznilenda.

Svi njemački ojačani betonski bunkeri, minska polja i kamuflaža na kraju nisu poslužili kao zaštita od pobunjenih oficira koji su pokušali da ubiju Hitlera u Vučjoj jazbini 20. jula 1944. godine.

Neuspjeli atentat čini ovu lokaciju još fascinantnijom za posjetioce danas.

Hitler je preživio eksploziju bombe iz aktovke samo sa laškim povredama, uglavnom zahvaljujući masovnom konferencijskom stolu od hrastovine.

Bomba je ubila četvoricu ljudi - trojicu oficira - a ranila njih više od 20. Zavjerenici iz njemačke vojske, predvođeni pukovnikom Šenkom Grafom fon Štaufenbergom, po kratkom postupku su uhapšeni i pogubljeni.

Trapik kaže da je „prioritet" sada da se na lokaciji uradi dramatizaciju scene bombardovanja, uključujući „simbolične figure u prirodnoj veličini koje bi predstavljale sve koji su tada bili prisutni".

Nacisti su detonirali masivne eksplozivne naboje kako bi uništili na desetine bunkera i drugih postrojenja kad je sovjetska Crvena armija krenula da nadire 1945. godine.

Decenijama je u komunističkoj Poljskoj šuma rasla iz ruševina, a mahovina prekrivala ogromne betonske blokove. Ovo je bio Hitlerov štab za Operaciju Barbarosa, nacističku invaziju na Sovjetski Savez pokrenutu 22. juna 1941. godine, kad je komunističku državu napalo više od tri miliona njemačkih vojnika.

Hitler je proveo najveći dio rata u ovom štabu - u tadašnjoj Istočnoj Pruskoj - od juna 1941. do novembra 1944. godine. Imala je oko 200 postrojenja, uključujući dve avionske piste i željezničku stanicu, koju su štitila minska polja i protivavionski mitraljezi.

U štabu su Hitler i njegovi najbliži saradnici donosili ključne odluke u kampanji da unište Sovjetski Savez i evropske Jevreje (Holokaust). Italijanski fašistički diktator Benito Musolini i drugi pripadnici Sila osovine posjetili su Hitlera ovdje.

Lokacija, koja se prostire na više od 250 hektara, važan je izvor prihoda za Jezersku oblast Mazurije, park prirode koji zavisi od turizma. Upravnici lokacije sada obnavljaju i podižu turističke objekte, ali taj trud bi mogao da im se obije o glavu ukoliko bi ohrabrio nacistička hodočašća.

Tu su novi info pult, novi parking i ulazna zgrada, a planira se i izgradnja hotela i restorana. Besplatna aplikacija vodi posjetioce po lokaciji, a oni mogu da pogledaju i film o historijatu ovog nacističkog štaba. Izloženi su i dijelovi vojne opreme. Ovo mjesto svake godine posjeti skoro 300.000 turista, većina Poljaka i Nijemaca. Osnovna ulaznica košta četiri dolara.

Istorijske dramatizacije sada su popularne u Poljskoj, ali angažovati glumce da poziraju u nacističkim uniformama pokazalo bi se kao još kontroverznija ideja od statičnih nacističkih figura koje je zamislio Trapik. Vodeći poljski historičar rata, profesor Pavel Makcevic, rekao je da bi takav potez bio „sulud i skandalozan".

On je za BBC izjavio da „ožiljke koje je ostavio rat treba sačuvati i predstaviti kao lekciju, kao upozorenje."

„Izložbe treba da objasne istoriju, da kontekstualizuju mjesto, ali ne i da ga potpuno zasjene."

Portparol Trapik kaže da postoje planovi za historijske dramatizacije, počev ovog ljeta sa postavkom Operacije „Ostra Brama", kad je Poljska domaća vojska porazila njemački Vermaht u Viljnusu 1944. godine. Ta poljska pobjeda bila je, doduše, kratkog vijeka, budući da su snage Sovjeta koje su čistile sve pred sobom u pravcu zapada brzo zavele komunističku strahovladu.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE






MARKETING