VTK BIH: U 2018. GODINI ZABILJEŽEN PAD IZVOZA VOĆA I POVRĆA

- Kao dva ključna razloga za pad izvoza iz VTK-a ističu zabranu izvoza u Rusku Federaciju od 22. januara do 11. jula prošle godine i kišno ljeto

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 14.03.2019 - 14:12
  • 89

SARAJEVO, 14. marta - Prema analizama Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i projekta Švedske i USAID-a FARMA II, izvoz u sektoru voća i povrća u 2018. godini iznosio je 180 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je pad u odnosu na prethodnu godinu od 16 posto ili u vrijednosti 33 miliona KM.

Kao dva ključna razloga za pad izvoza iz VTK-a ističu zabranu izvoza u Rusku Federaciju od 22. januara do 11. jula prošle godine i kišno ljeto.

Uvoz se, pak, nebitno promijenio i iznosi 347 miliona KM. No, treba napomenuti da u uvozu tropsko voće učestvuje sa 147 miliona KM. Zemlje iz kojih BiH uvozi najviše voća su Turska, Holandija, Italija, Poljska, Srbija, Hrvatska...

“Godina je u momentu proizvodnje imala čak i neke rekordne pokazatelje, ali kiša od proljeća, pa do momenta branja i skladištenja voća i povrća nismo bili u mogućnosti da skladištimo, pripremimo i izvezemo vani. Ono što treba istaći, kada govorimo globalno o ovim brojkama, jeste da je pokrivenost uvoza izvozom svakako rasla u proteklih pet godina i ona danas iznosi 52 posto. Jedini pad koji smo ostvarili to je ova 2018. u odnosu na prethodnu 2017. godinu“, rekao je Velibor Trifković, rukovodilac Sektora voća i povrća na projektu FARMA II.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING