VLADA USVOJILA PRIJEDLOG PLANA ZAŠTITE ZRAKA U USK

- Zakonski osnov za ovoj dokumenat leži u Zakonu o zaštiti kvalitete zraka FBiH, gdje je propisana obaveza svih kantona donošenja ovoga plana

Održana redovna sjednica Vlade USK
  • AUTOR: rtvusk
  • 17.11.2017 - 13:47
  • 521

BIHAĆ, 17. novembra - Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog plana zaštite kvalitete zraka u Unsko-sanskom kantonu od 2107-2022 godine.  

Zakonski osnov za ovoj dokument leži u Zakonu o zaštiti kvalitete zraka FBiH, gdje je propisana obaveza svih kantona donošenja ovoga plana, koji mora biti usklađen sa planom okoliša USK-a i federalnom strategijom zašitite kvaliteta zraka.

Područje Unsko-sanskog kantona ne karakteriše prekomjerna zagađenost kao što je to slučaj u drugim dijelovima zemlje, ali to ne umanjuje potrebu za uspostavom odgovarajućeg sistema upravljanja kvalitetom zraka.

Nacrt je Vlada usvojila u augustu ove godine, te je potom usvojen i od strane Skupštine Kantona. Provedena je i javna rasprava. Sve primjedbe i sugestije koje su mogle da se ugrade u plan konsultat je ugradio.   

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i prijedlog uredbe o osnivanju disciplinske komisije kojim se, kako je izjavio Nikola Findrik, ministar uprave i pravosuđa, umjesto dosadašnjeg Disciplinskog vijeća osniva komisija za provođenje prvostepenih disciplinskih  postupaka za teže postupke i za drugostepene postupke kada su u putanju lake povrede, što je novina u tekstu Zakona o državnoj službi.

Vlada je usvojila i prijedlog uredbe o uslovima, načinu i programu polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita za kandidate za državnu službu. U ovoj uredbi su brojne promjene. Ministarstvo pravosuđa se, kako naglašava ministar Findrik, odlučilo da prati trendove u regiji i da osigura kandidatima koji imaju položen ispit općeg znanja da se prijavljuju po principu tzv. prijave  bez dokumentacije.

Ministar naglašava da na ovaj način pokušavaju osigurati prijavljivanje većeg broja kandidata. Samim tim smanjeni su troškovi svih kandidata koji konkurišu na javnim konkursima. S druge strane , kandidati koji nemaju položen ispit općeg znanja morat će dostaviti potrebne dokaze koji su potrebni da bi pristupli ispitu.

Zakonom o državnoj službi Unsko-sanski kanton ušao je u red onih Zakona koji primjenjuju princip meritornosti u zapošljavanju. To znači da rukovodilac organa više nema dispoziciju da bira određenog kandidata koji se nađe na listi, nego mora postaviti najuspješnijeg.

Na današnjoj sjednici Vlade osvojen je program  rada Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu godinu, te periodični  izvještaju Komisije za koncesije za treći kvartal ove godine godine. Imenovani su članovi školskih odbora  Osnovne škole Podzvizd i Osnovne škole Šturlić. 

Data je potom saglasnost za imenovanje Zehide Goretić na mjesto direktorice dječijeg vrtića u Bihaću.Usvojen je i prijedlog odluke o isplati regresa za korisnike budžeta za 2017. godinu.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING