VLADA USK: PRIVREDI VALJA RASČISTITI PUT OD ZAPREKA I NAMETA

- Tokom posljednje sjednice vlade donesena je odluka o formiranju Komisije za parafiskalne namete s ciljem boljeg poslovnog ambijenta u Kantonu. Kako bi pomogli poduzetnicima, Ministarstvo privrede nedavno je raspisalo novi Javni poziv za mala preduzeća i obrte kojim se subvencioniraju njihovi investicioni projekti...

  • AUTOR: rtvusk
  • 24.08.2019 - 15:44
  • 162

USK, 24. augusta - U privredi USK-a dominiraju mala preduzeća i čine više od 70 % registriranih firmi na području Krajine. Kao nosioci privrednih kretanja imaju ključnu ulogu u sveukupnom, prije svega ekonomskom razvoju. Svjesna ovih činjenica Vlada USK odnosno Ministarstvo privrede konstantno pomaže poduzetništvo.

Nedavno objavljeni Javni poziv ide upravo u tom pravcu. Prema onom što smo mogli zabilježiti u razgovoru sa ministrom privrede USK Nijazom Kadirićem, planirano je 180 hiljada maraka za podršku uspješnoj realizaciji namjera iz samog poziva. Pravo učešća na poziv imaju subjekti male privrede i obrti a nepovratna sredstva će se koristiti za subvencioniranje nabavke i kupovine opreme i mašina, te za rekonstrukciju proizvodnog prostora sa ciljem prevazilaženja problema za obavljanje djelatnosti.

Osim što će im pomoći da poboljšaju proizvodnju, radi se i na smanjenju nameta ovdašnjim privrednicima. Naime, visoki parafiskalne naknade otežavaju poslovanje i poskupljuju proizvodni proces zbog čega mnogi gase firme, a što slabi sveukupni potencijal privrede. U partnerstvu sa priverdnicima tražit će se rješenja i modeli olakšavanja privrednog poslovanja i boljeg poslovnog ambijenta.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING