INFO

  • USK: EVIDENTNA KRŠENJA NAREDBI DONESENIH USLIJED PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • LETJELICA FUCZ POLETILA IZ BIHAĆA S 10 UZORAKA PACIJENATA
  • U FEDERACIJI BIH POTVRĐENO OSAM KLASTERA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
  • NASTAVA NA PODRUČJU USK ODGOĐENA DO DALJNJEG
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • KB BIHAĆ: ZA LIJEČENJE KORONAVIRUSA POTREBNA KRVNA PLAZMA
  • KRNJIĆ: ISPLATA PENZIJA ZA MART 2020. GODINE ĆE POČETI 6. APRILA.
  • SAMOIZOLACIJA JE OBAVEZA, PREKRŠITELJI ĆE KRIVIČNO ODGOVARATI

VIRTUALNA KAMPANJA ZA POŠTIVANJE OSNOVNIH PRAVA OSOBA S DOWN SINDROMOM

- Udruženje 'Život sa Down sindromom Federacije BiH' obilježit će 21. mart - Svjetski dan Down sindroma u skladu s trenutnom situacijom, pozivajući prijatelje da podignu svijest o Down sindromu putem mreža kroz izazov "challenge" 3x21, koji u sebi nosi i simboliku broja 21.3.

VIRTUALNA KAMPANJA ZA POŠTIVANJE OSNOVNIH PRAVA OSOBA S DOWN SINDROMOM

SARAJEVO, 20. marta - Poštujući mjere prevencije od širenja COVID-19 virusa, odlučili smo ostati u svojim domovima. Međutim, to nas ne ometa da virtualno damo doprinos podizanju svijesti o važnosti poštivanja osnovnih ljudskih prava osoba s Down sindromom.

Stoga, pozivamo građane da iz svojih domova podrže jednodnevnu kampanju #downsychallange:  

Ako želite podijeliti ljubav, podršku i biti u formi, izaberite najdražu vježbu i uradite je 3 serije po 21 ponavljanje.

Snimite to i objavite na facebook ili instagram tagujući @UdruzenjeZivotSaDownsindromom,  #downsychallenge ili @downsychallenge – navode iz saopćenju za javnost.

Udruženje 'Život sa Down sindromom FBiH' od 2007. godine obilježava taj dan u Bosni i Hercegovini.

- Sadašnje stanje je takvo da osobe malo ili skoro nikako ne učestvuju u donošenju odluka o svom životu, ne uključuju se i nisu pitani prilikom npr. planiranja individulnih obrazovnih programa, odlukama o tome gdje će i šta raditi i drugo. Razloge za to stanje nalazimo u negativnim stavovima i niskim očekivanjima onih koji odlučuju u njihovo ime. Ta vrsta isključenja je rezultat toga što nemamo programe kojima ćemo ih time učiti. To je dug proces treba započeti čim prije, još u djetinjstvu. Samo osoba koja može samostalno ili uz podršku donijeti valjanu odluku ima veće šanse da postane što samostalnija - poručuju iz Udruženja.

Širom svijeta 21. mart obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. To je dan kad se slavi ljepota različitosti i inkluzija.

Ove godine, poruka koju šalju sve organizacije osoba s Down sindromom je 'Ja odlučujem!' što znači da osobe s Down sindromom moraju imati potpuno učešće u odlučivanju o stvarima koje ih se tiču ili utječu na njihov život.

Djelotvorno i smisleno učešće je temeljno načelo ljudskih prava, koje podržava UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING