VELIKO OTKRIĆE: PRONAĐENI LJUDSKI OTISCI STARI STARI ŠEST MILIONA GODINA

- Lokacija otisaka u zapadnoj Kreti mogla bi potvrditi teoriju da čovječanstvo potječe iz Afrike

  • AUTOR: radiosarajevo.ba
  • 05.09.2017 - 08:11
  • 226

TRACHILOS/KRETA, 5.septembar - Ljudski otisci stari gotovo 6 miliona godina pronađeni u Grčkoj mogli bi dovesti do novih teorija ljudske evolucije.

Novo otkriće ranih ljudskih otisaka u Grčkoj ne ističe samo da su otisci stopala stari gotovo 6 miliona godina.

Naime, zbog mjesta gdje su uočeni otisci stopala, rezultati bi mogli potvrditi prihvaćenu teoriju da čovječanstvo potječe iz Afrike i da se nije proširilo na druge kontinente sve do milion godina kasnije.

Istraživanje, objavljeno u četvrtak, opisalo je skup tragova koji se nalaze na grčkom otočiću Trachilos na području zapadne Krete. Tragovi su se otisnuli prije otprilike 5,7 miliona godina, a dolaze od stvorenja koje je imalo neku osobinu sličnu ljudima.

Osim toga, noge stvorenja nisu imale nikakve kandže. U saopćenju koje je citirao International Business Times, istraživači su diferencirali noge ljudi i velikih majmuna posvećujući pažnju tvrdnjama da su drevni otisci stopala pripadali jednom od naših ranih ljudskih predaka.

"Ljudske noge imaju vrlo prepoznatljiv oblik, različit od svih ostalih kopnenih životinja. Noge velikih majmuna izgledaju više kao ljudska ruka s velikim nožnim prstima."

Afrika se odavno smatra kolijevkom čovječanstva, s tjelesnim fosilima hominida koji datiraju još od 6 do 7 miliona godina.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING