INFO

  • GRADSKA UPRAVA CAZINA OSIGURALA REPROMATERIJAL ZA POLJOPRIVREDU
  • UKC SARAJEVO: TESTIRANI NOVI UZORCI, JEDAN JE POZITIVAN ZA OSOBU IZ BIHAĆA
  • POČELO POSTAVLJANJE ŠATORA ZA MIGRANTE NA LOKALITETU LIPA
  • BIH: TOKOM POSLJEDNJIH PET GODINA UNIŠTENO 8.992 MINA I 9.992 ZAOSTALIH EKSPLOZIVNIH OSTATAKA IZ RATA
  • SRBIJA: UKUPNO 1.624 ZARAŽENE OSOBE KORONAVIRUSOM
  • EKOLOZI U BIH PROTIV ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA NA GRANICI S BIH
  • BROJ PREMINULIH OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA U SVIJETU PREMAŠIO 60 HILJADA
  • POLJOPRIVREDA I PROLJETNA SJETVA: PANDEMIJA POREMETILA PLANOVE OVDAŠNJIH FARMERA

VELIKA KLADUŠA: U OKVIRU PREKOGRANIČNOG PROJEKTA UPRILIČENA EDUKACIJA ZA PČELARE I EKOLOGE

- Na prezentaciji se govorilo o uzgoju kestena, značaju jednog od osnovnih proizvoda za ovaj dio Unsko-sanskog kantona – kestenovog meda, jedinog brendiranog proizvoda, te analizi polenovog zrna kao jednog od načina identifikacije meda...

VELIKA KLADUŠA: U OKVIRU PREKOGRANIČNOG PROJEKTA UPRILIČENA EDUKACIJA ZA PČELARE I EKOLOGE

VELIKA KLADUŠA/BIHAĆ, 16. decembra – U okviru prekograničnog projekta „Zaštita i promocija kestena“ Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona u Velikoj Kladuši je u saradnji s Općinskom upravom organizirao edukaciju za pčelare i ljubitelje prirode.

Projekt sufinacira Interreg IPA CBC pogram Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Na prezentaciji se govorilo o uzgoju kestena, značaju jednog od osnovnih proizvoda za ovaj dio Unsko-sanskog kantona – kestenovog meda, jedinog brendiranog proizvoda, te analizi polenovog zrna kao jednog od načina identifikacije meda. Šume kestena, na žalost, ugrožene su pojavom bolesti kestenova osa šiškarica koja se u posljednje dvije godine iz susjedne Republike Hrvatske intenzivno proširila na područje USK-a.

S ciljem zaštite kestenovih šuma od jula 2017. do kraja ove godine Poljoprivredni zavod USK-a s općinama Velika Kladuša i Bužim, te Gradom Karlovcem, Općinom Vojnić i Centrom za šljivu i kesten u Petrinji u RH, implementira projekt „Zaštita i promocija kestena“. Za njegovo sufinanciranje Interreg IPA CBC pogram Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. osigurano je oko 590.000 eura.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING