VEDROPOLJANI DOBILI NOVE SUSJEDE

- Riječ je o paru mladih roda koje se u ovom naselju odavno nisu pojavljivale

Vedro Polje: Mještani oduševljeni novim susjedima
  • AUTOR: Ajša Pehlić
  • 16.06.2015 - 17:18
  • 5949

BIHAĆ, 17. maja - Mještani bihaćkog naselja Vedro Polje, dobilli su nove susjede. Od tada im, kažu, sat ne treba, jer ih svojim klepetanjem bude svako jutro. Vedropoljani se međutim ne ljute, jer gdje se takvi susjedi nastane, tu su, kažu, sretni i dobri ljudi.

Riječ je o paru mladih roda koje se u ovom naselju odavno nisu pojavljivale.

"Došle su prije 15 dana, pet-šest dana su pravile gnijezdo, sada leže na jajima“, kaže mještanin Josip Šantić.

„Niko ih ne dira. Ovdje žive dobri ljudi, pa zato i životinje k nama dolaze. Vedro Polje, selo veselo, ljepše od Pariza“, priča pojavom roda oduševljena mještanka Vlatka Šantić Baković.

Rode se u pravilu u svoje gnijezdo, ili njegovu blizinu, vraćaju svake godine. Mladi se pokušavaju vratiti blizu mjesta gdje su rođeni - čak postoje gnijezda koja rode neprekidno koriste stotinama godina. U Vedrom Polju se ne sjećaju da ih je ranije bilo.

„Dolazile su nekada davno. Ovdje su bili veliki majdani, vadio se šljunak. Poslije toga nisu se pojavljivale. Sada su nam kao kućni ljubimci, tako smo navikli na njih“, kaže Vlatka.

Bijele rode zimuju u središnjoj i južnoj Africi. Nažalost, danas se mogu vidjeti samo u nekim evropskim zemljama, jer se u prošlom stoljeću njihov broj smanjio. Razlog za to su promjene u načinu upravljanja poljoprivrednim površinama, te uništavanje vlažnih staništa.

Mještani Vedrog Polja se nadaju da će se njihovi krilati susjedi ovamo vraćati još dugo godina.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING