USPOSTAVLJANJU SE UREDOVNI DANI INSTITUCIJE OMBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA BOSNE I HERCEGOVINE U BIHAĆU

- Uredovni dani u Bihaću bi mogli biti uspostavljeni već u drugoj polovini aprila mjeseca

  • AUTOR: rtvusk
  • 16.03.2017 - 12:57
  • 724

BIHAĆ, 16. marta - Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i Ljubinko Mitrović boravili su danas u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu gdje su, u odvojenim susretima, razgovarali sa Huseinom Rošićem, premijerom Unsko-sanskog kantona i Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća. Između ostalog bilo je govora o uspostavljanju uredovnih dana institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u Bihaću, kao i o pitanjima od značaja za ostvarivanje ljudskih prava na području Unsko-sanskog kantona.

Potreba za otvaranjem uredovnih dana, kako se moglo čuti, prilikom sastanka s premijerom Huseinom Rošićem, je veliki broj predmeta upućenih ombudsmenima od strane građana Unsko-sanskog kantona.  Cilj je da se omogući građanima da se obrate instituciji Ombudsmena za ljudska prava po uzoru na ostale gradove u Bosni i Hercegovini u kojima su uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Uredovni dani u Bihaću bi mogli biti uspostavljeni već u drugoj polovini aprila mjeseca.

Podrška kantonalnih vlasti neće izostati, te će se pružiti sva neophodna pomoć kako bi dva puta mjesečno građani imali priliku da se obraćaju ombudsmenima u Bihaću, istakao je ovom prilikom premijer Rošić.  Data je i mogućnost da, u saradnji sa Zavodom za besplatnu pravnu pomoć, budu upriličene posjete i drugim općinama Unsko-sanskog kantona.  

Pored sastanka sa premijerom ombudsmeni su se sastali i sa Fadilom Islamovićem, rektorom Univerziteta u Bihaću  i Suadom Hamzabegovićem, dekanom Pravnog fakulteta. Razmatrani su dalji modeli saradnje u skladu sa potpisanim Sporazumom o saradnji između Ombudsmena i ovog Univerziteta.

Pored saradnje bilo je govora i o žalbama koje su upućene ombuidsmenima od starane uposlenika Univerziteta u Bihaću,  koje su se odnosela na izbor u zvanja, kao i radno-pravni status uposlenika, kao i oko određenih  radnji koje narušavaju ugled Univerziteta.

VIDEO:Izjava, Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING