RAST IZVOZA IZ BIH

- U mesnoj industriji kompanija Madi svake godine bilježi kontinuiran rast od oko 30 %. Rekordan rast planiraju za tekuću od oko 20 miliona u odnosu na prošlu.

  • AUTOR: Darmin Hadžić
  • 20.09.2017 - 12:20
  • 690

BIHAĆ, 20.septembar - Bez obzira na poteškoće s kojima se na privrednom planu država suočava, u prošloj su godini, a i u prvih 8 mjeseci tekuće određene grane industrije zabilježile rast. U toku prošle godine BiH je ostvarila izvoz veći od 9 milijardi KM, što je više za oko 6 % . U drugom kvartalu ove godine ostvaren je izvoz veći od 5 milijardi,  što je povećanje za 13 %. Najviši rast je zabilježen u zemlje regiona i Tursku. Izvoz drvne industrije je bio 1,2 milijarde što je porast od 12 %, a izvoz namještaja činio je 37,7 posto od ukupnog izvoza, odnosno više od 448 miliona KM. U ovoj industriji radi 30%  zaposlenih.

 „Mi bilježimo rast izvoza u nekoliko grana privrede, kao što je proizvodnja namještaja gdje imamo izuzetan rast posebno u zapadno evropske zemlje. Namjenska vojna industrija bilježi rast, izlažemo u gotovo svim značajnijim sajmovima u svijetu, to je jedna vrlo interesantna grana privrede, imamo auto industriju koja također bilježi rast i nova zapošljavanja.“ – rekao je za RTVUSK Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH u prvih šest mjeseci izvezlo je naoružanja, municije i vojne opreme u iznosu od oko 150 miliona KM. Očekuje se da do kraja godine vrijednost izvoza dostigne oko 340 miliona KM.

U mesnoj industriji kompanija Madi svake godine bilježi kontinuiran rast od oko 30 %. Rekordan rast planiraju za tekuću od oko 20 miliona u odnosu na prošlu. Uskoro bi trebali biti vlasnik i izvoznog broja za EU koji će im omogućiti daljnji trend rasta.

 „U narednih 7 do 10 dana ćemo imati inspekciju EU gdje treba da dobijemo kao prvi proizvođač u BiH izvozni broj za EU kada ćemo nastupiti sa našim proizvodima na tržištu EU.“ – rekao nam je Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije Madi.

Uprava za indirektno oporezivanje u augustu je prikupila 680 miliona KM, što je za 66 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je i najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u jednom mjesecu od uspostave UIO. Tokom osam mjeseci ove godine UIO je ukupno prikupila 5 milijardi i 589 miliona KM, što je više za 321 milion KM. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING