USK: ZBOG PORASTA VODOSAJA RIJEKA, RJEČICA I POTOKA UGROŽENA BROJNA NASELJA

- Bihać, Cazin, Sanski Most i Bosanska Krupa gradovi su i općine u Kantonu koji su najugroženiji zbog otapanja snijega i porasta vodostaja rijeka, kazao nam je Muharem Kartal, direktor CZ USK

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.03.2018 - 16:05
  • 1021

BIHAĆ, 13. marta - Zbog topljenja snijega  u Unsko-sanskom kantonu vodostaji rijeka i riječica su u porastu, a zbog oborinskih voda i neočišćenih kanala dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanja objekata. Vodostaj Une u Bihaću u 14 sati iznosio je 140 centimetara i ima trend rasta, a Sane u Sanskom Mostu u 10 sati iznosio je 391 centimetar i u opadanju je.  Una je u Bihaću poplavila desetak objekata u Pokoju i Kulen Vakufu. Na dva mjesta u Velhovu je poplavljena putna komunikacija. Na dionici regionalnog puta Kulen Vakuf- Martin brod klizište je blokiralo saobraćaj, a tokom dana omogućeno je saobraćanje jednom trakom. Visina vode na putu je 10 centimetara i za sada ne spriječava odvijanje saobraćaja, dok se Una izlila na putu Kulen Vakuf-Klisa, gdje je odvijanje saobraćaja onemogućeno.

Bihać, Cazin, Sanski Most i Bosanska Krupa gradovi su i općine u Kantonu koji su najugroženiji zbog otapanja snijega i porasta vodostaja rijeka, kazao nam je Muharem Kartal, direktor CZ USK.

Pod vodom su 42 stambena objekta na području grada Bihaća, od čega 17 u Kulen Vakufu, 12 u Pokoju, a ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić  i Čavkići. Još sinoć je angažirana mehanizacija i ljudstvo Vodovoda i Komrada na dovozu šljunka i punjenju vreća za pravljenje nasipa na najugroženijim područjima. Uposlenici Civilne zaštite i predstavnici Gradske uprave  na terenu su cijelu noć, ali i danas.

U Cazinu je najteže stanje i dalje u mjesnoj zajednici Stijena, gdje se izlila Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači, uslijed čega je obustavljen promet na relaciji Stijena – Vilenjača. Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave. U Sanskom Mostu i dalje je najkritičnije stanje u naselju Mahala, na lokalitetu Šabića klanac i Redak, gdje podzemne i oborinske vode mještanima pričinjavaju velike probleme.

Što se tiče Bosanske Krupe poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, Krupa II, Otoka, lokalni put Halkići-Drenova glavica, te Zalug i Mjesna zajednica Centar. Izlili su se potoci Baštra, Bukovska i Svetinja. Kako i dalje postoji opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz  vozačima se  preporučuje oprez u prometu, a zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima građanima se preporučuje prokuhavanje vode za piće.

 

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING