INFO

  • KARANTEN ZA USK STAVLJEN U FUNKCIJU
  • DEDIĆ: NE PRIJETI NAM NESTAŠICA HRANE I NEĆE BITI BLOKADA U RAZMJENI ROBE U REGIONU
  • SKB MOSTAR: 7 NOVOZARAŽENIH U HERCEGOVINI
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ DOBIO DEZINFIKACIONI TUNEL
  • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • SSDMiS: NOVCEM OD ČLANARINA KUPLJENA ZAŠTITNA OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • U REPUBLICI SRPSKOJ JOŠ 16 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS, PRVI SLUČAJEVI U SREBRENICI I TREBINJU
  • NA KCUS-U NA KORONAVIRUS TESTIRANO 66 UZORAKA IZ SARAJEVA, BIHAĆA I CAZINA - SVI SU NEGATIVNI

USK: ZAKON O KULTURI I SPORTU NA SNAZI VEĆ DECENIJU ALI IZDVAJANJA JOŠ UVIJEK KASKAJU ZA POTREBAMA

- Sa fokusom na odredbe zakona i nivo izdvajanja za kulturu najavljeno je održavanje Okruglog stola u organizaciji Asocijacije kulturnih radnika i osoba koje participiraju manjim ili većim dijelom u kulturnom životu Kantona...

USK: ZAKON O KULTURI I SPORTU NA SNAZI VEĆ DECENIJU ALI IZDVAJANJA JOŠ UVIJEK KASKAJU ZA POTREBAMA

USK, 13. januara - Nepoštivanje odredbi Zakona o kulturi i sportu koji je u USK usvojen još 2009. godine, osnovni je problem baštinika kulture u Krajini.

Ipak, svaki predviđeni program i projekt uspiju realizirati na vrijeme. Svakako, kulturna ponuda bi bila mnogo bogatija, da se, kako je predviđeno Zakonom, na ime kulture izdvaja iz bužeta 0,7% godišnje.

- Taj iznos, ako se ne varam, bio bi otprilike neki milion maraka. Mi na terenu raspoređujemo nekih 200-300 hiljada ako se ne varam, što je uspjeh aktuelne vlade u nekoj mjeri. Dakle ona je ipak uspjela povisiti, ali to je još uvijek 3 puta manje od onog što je zakonom propisano. Dakle, zamislite da ono što imamo u iznosu i što radimo uopće na kantonu, svi gradovi, sve institucije koji s tog budžeta dobijaju neka sredstva, koliko bi to bilo, ako bi se uvećalo za tri puta, - kaže Alen Zulić, direktor Kulturnog centra Bihać.

Zulić dodaje da su nadležnim ukazivali na ovu problematiku i da ovo nije atak na budžet, nego izvršenje zakonske obaveze. Upravo će ova tematika biti povod za organiziranje Okruglog stola koji će uskoro biti upriličen u Bihaću.

- Zakon je donesen, ljudi u kulturi postoje, institucije rade itd. I zapravo, otvaranjem ove tematike, ali na ovaj ozbiljan način, gdje će se skupštinski zastupnici informirati prije svega, podsjetiti šta je doneseno prije njihovih mandata, a da oni za to ne znaju, da ćemo na taj način doći do čim prije boljeg rezultata, - dodaje Zulić.

- Nadam se da ćemo uspjeti u ovom mjesecu da sve to pripremimo, organizujemo, s obzirom da u to planiramo uključiti ljude iz društveno političkog zivota, koji na neki način mogu pomoći i doprinijeti tome, koji učestvuju u donošenju i sprovođenju tih odluka, - kaže Ahmet Ibukić, akademski slikar.

Podršku kulturnim radnicima dalo je i resorno ministarstvo.

- Oni su jednostavno osjetili priliku da je kultura, odnosno da je novac koji izdvaja Kanton, nedostatan i da je mali. Oni pokušavaju sad na ovakav način, jednim okruglim stolom, gdje oni hoće da javnost ustvari informiraju na koji način oni funkcioniraju kao institucije kulture i jednostavno daju do znanja da je taj novac nedostatan, - kazao je Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-A.

Inače, kako je najavljeno, Okrugli stol će biti organiziran u organizaciji Asocijacije kulturnih radnika i osoba koje participiraju manjim ili većim dijelom u kulturnom životu Kantona.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING