INFO

 • KINESKI TURISTI ĆE VEČERAS PRENOĆITI U NEUMU: KOJA IM JE SLJEDEĆA DESTINACIJA?
 • BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA PODRUČJA BUGARA I ČAVNIKA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA SLABIJIM PADAVINAMA
 • MARTIN TAIS: BIH NAJVIŠE SMANJILA EMISIJU CO2, O TOME TREBA PREGOVARATI S EU
 • RUKOMETAŠI ŠPANIJE POBIJEDILI HRVATSKU I ODBRANILI TITULU PRVAKA EVROPE
 • U TOKU REKONSTRUKCIJA BIHAĆKOG CENTRA ZA SOCIJALNI RAD
 • JAKOB FINCI: HOLOKAUST NAJVEĆA MRLJA NA SAVJESTI ČOVJEČANSTVA, GENOCID NAZVATI PRAVIM IMENOM
 • ZVANIČNO UPUĆEN ZAHTJEV INZKU DA NAMETNE IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA O NEGIRANJU GENOCIDA
 • MUP USK I CRVENI KRIŽ USK: STABILNA I ZADOVOLJAVAJUĆA HUMANITARNA KAO I SIGURNOSNA SITUACIJA
 • SUTRA JE MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST
 • KLJUČ: SENZORNA SOBA KAO TERAPIJSKA POMOĆ DJECI I MLADIMA SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
 • CAZIN: ODRŽANO STRUČNO PREDAVANJE O UZGOJU POVRĆA U PLASTENICIMA I LUBENICE NA OTVORENOM POLJU
 • TURIZAM U PROSTORU NP UNA: REZULTATI OHRABRUJU, SA OPTIMIZMOM ČEKA SE SEZONA
 • TURSKA: BROJ POGINULIH U ZEMLJOTRESU POVEĆAN NA 35 ŽRTAVA
 • MUP USK I GP BIH U ORGANIZACIONIM PRIPREMAMA PRED NOVI PROLJETNI MIGRANTSKI VAL

USK: ZAKON O KULTURI I SPORTU NA SNAZI VEĆ DECENIJU ALI IZDVAJANJA JOŠ UVIJEK KASKAJU ZA POTREBAMA

- Sa fokusom na odredbe zakona i nivo izdvajanja za kulturu najavljeno je održavanje Okruglog stola u organizaciji Asocijacije kulturnih radnika i osoba koje participiraju manjim ili većim dijelom u kulturnom životu Kantona...

USK: ZAKON O KULTURI I SPORTU NA SNAZI VEĆ DECENIJU ALI IZDVAJANJA JOŠ UVIJEK KASKAJU ZA POTREBAMA

USK, 13. januara - Nepoštivanje odredbi Zakona o kulturi i sportu koji je u USK usvojen još 2009. godine, osnovni je problem baštinika kulture u Krajini.

Ipak, svaki predviđeni program i projekt uspiju realizirati na vrijeme. Svakako, kulturna ponuda bi bila mnogo bogatija, da se, kako je predviđeno Zakonom, na ime kulture izdvaja iz bužeta 0,7% godišnje.

- Taj iznos, ako se ne varam, bio bi otprilike neki milion maraka. Mi na terenu raspoređujemo nekih 200-300 hiljada ako se ne varam, što je uspjeh aktuelne vlade u nekoj mjeri. Dakle ona je ipak uspjela povisiti, ali to je još uvijek 3 puta manje od onog što je zakonom propisano. Dakle, zamislite da ono što imamo u iznosu i što radimo uopće na kantonu, svi gradovi, sve institucije koji s tog budžeta dobijaju neka sredstva, koliko bi to bilo, ako bi se uvećalo za tri puta, - kaže Alen Zulić, direktor Kulturnog centra Bihać.

Zulić dodaje da su nadležnim ukazivali na ovu problematiku i da ovo nije atak na budžet, nego izvršenje zakonske obaveze. Upravo će ova tematika biti povod za organiziranje Okruglog stola koji će uskoro biti upriličen u Bihaću.

- Zakon je donesen, ljudi u kulturi postoje, institucije rade itd. I zapravo, otvaranjem ove tematike, ali na ovaj ozbiljan način, gdje će se skupštinski zastupnici informirati prije svega, podsjetiti šta je doneseno prije njihovih mandata, a da oni za to ne znaju, da ćemo na taj način doći do čim prije boljeg rezultata, - dodaje Zulić.

- Nadam se da ćemo uspjeti u ovom mjesecu da sve to pripremimo, organizujemo, s obzirom da u to planiramo uključiti ljude iz društveno političkog zivota, koji na neki način mogu pomoći i doprinijeti tome, koji učestvuju u donošenju i sprovođenju tih odluka, - kaže Ahmet Ibukić, akademski slikar.

Podršku kulturnim radnicima dalo je i resorno ministarstvo.

- Oni su jednostavno osjetili priliku da je kultura, odnosno da je novac koji izdvaja Kanton, nedostatan i da je mali. Oni pokušavaju sad na ovakav način, jednim okruglim stolom, gdje oni hoće da javnost ustvari informiraju na koji način oni funkcioniraju kao institucije kulture i jednostavno daju do znanja da je taj novac nedostatan, - kazao je Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-A.

Inače, kako je najavljeno, Okrugli stol će biti organiziran u organizaciji Asocijacije kulturnih radnika i osoba koje participiraju manjim ili većim dijelom u kulturnom životu Kantona.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING