USK: USPJEŠNA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O OBRAZOVANJU ODRASLIH

- Na području USK veoma dobro se implementira kantonalni Zakon o obrazovanju odraslih. Potvrđuje to i činjenica je u posljednje tri godine 7000 polaznika uspješno je završilo programe osposobljavanja prekvalifikacija, dokvalifikacija i kvalifikacija...

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.10.2019 - 19:09
  • 213

USK, 13. oktobra - Zakona o obrazovanju odraslih USK usvojen je 2013. godine i njegova primjena u početku je bila veoma dobra. Naime, po usvajanju Zakona doneseni su i podzakonski akti na osnovu kojih je počeo proces registracije organizatora obrazovanja odraslih.

Do danas ih je na području Kantona registrirano je 44, od toga osam javnih osnovnih škola za  polaznike koji nisu završili osnovno obrazovanje. te 11 javnih srednjih škola za za sticanje srednjoškolskog obrazovanja. Ostali organizatori obrazovanja odraslih su privatne ustanove i privatna pravna lica koja također nude programe kako formalnog tako i neformalnog obrazovanja odraslih ovisno o potrebama polaznika. Aktualni sistem obrazovanja odraslih u USK je usklađen sa potrebama tržišta rada i shodno zahtjevima privrede nudi adekvatme programe.

Samo u Službi za zapošljavanje USK provedeni su programe osposobljavanja za oko 2.000 polaznika. Istovoremeno se konitunirano radi i na stručnom usavršavanju i jačanju kapaciteta uposlenika resornog kantonalnog Ministarstva, ali i  andragoških uposlenika oraganizatora obrazovanja odraslih na području Kantona. U toku je izrada informacionog sistema koji će biti instaliran naredne godine a omogućiti će praćenje  proces obrazovanja odraslih od upisa polaznika do završetka  obrazovanja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING