INFO

 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI MALO DO UMJERENO OBLAČNO
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

USK: S REVIZIJOM ILI BEZ NJE, UKOLIKO POSTOJI SUMNJA O NEZAKONITO IZDATIM DIPLOMAMA, U SVAKOM TRENUTKU MOŽE SE IZVRŠITI NJIHOVA PROVJERA

- Budžetski korisnici u USK mogu očekivati da u narednom periodu krenu aktivnosti na provjeri njihovih diploma. Vođeni preporukom federalne Vlade, koja je dala zeleno svjetlo da se krene u kontrolu diploma uposlenika federlanih institucija, ali i posljednjim dešavanjima oko sanske škole, gdje su javno razotkrivene ozbiljne sumnje u prodaju diploma, Ministarstvo obrazovanja USK-a, odlučilo se uputiti u inicijativu o reviziji diploma

USK: S REVIZIJOM ILI BEZ NJE, UKOLIKO POSTOJI SUMNJA O NEZAKONITO IZDATIM DIPLOMAMA, U SVAKOM TRENUTKU MOŽE SE IZVRŠITI NJIHOVA PROVJERA

BIHAĆ, 01. februara - Ministarstvo obrazovanja u Vladi USK-a,  uputiće inicijativu Skupštini USK-a, o provjeri diploma zaposlenih u javnom sektoru, odnosno budžetskih korisnika, potvrdio  nam je  ministar Damir Omerdić. U kom smjeru će ići revizija, pod uvjetom da je odobri Skupština, još je rano govoriti. Prema riječima ministra, poslanici su ti koji će donijeti konačnu odluku.

Predsjedavajući Skupštine  USK-a, ističe,  da svaki materijal, koji dođe iz ministarstava, odnosno Vlade  predmet je  očitovanja poslanika. Tako će  i u ovom slučaju biti. Ipak, upozorava da se ovom krajnje ozbiljnom poslu mora pažljivo pristupiti. Postoje procedure i zakonski propisi, koji definišu ko i na koji način može vršiti provjeru diploma, kazao je Agan Bunić, predsjedavajući Skupšine USK.

S revizijom ili bez nje, ukoliko postoji sumnja o nezakonito izdatim diplomama, u svakom trenutku može se izvršiti njihova provjera“, dodaje predsjedavajući.

 Nadležne institucije, poput Kantonalne inspekcije, dužne su reagovati na eventulane prijave. Slaže se, da nedavni slučaj sanske privatne škole za koju postoji sumnja da je nezakonito izdala diplomu medicinske struke, najvjerovatnije, tek je jedan u nizu primjera zloupotreba i manipulacija u obrazovanju.

Da slučaj sanske škole nije usamljen slažu se i u Savezu samostalnih sindikata  BIH.

Da imaju pune ruke posla, kada je u pitanju kontrola rada  obrazovnih ustanova   ranije su  za našu kuću potvrdili  u Kantonalnoj inspekciji. Podneseno je više krivičnih prijava za moguće zlopuotrebe  protiv lica koja su zaposlena u privatnim ali i  javnim obrazovnim institucijama.

Obrazovni sistem u BIH, prvenstveno u Federaciji potrebno je centralizirati, mišljenja su u Sindikatu. Procesuiranje pojedinih slučajeva trajno ne riješava problem, prvenstveno  hiperprodukcije privatnih škola i fakulteta, među kojima je značajan broj onih sa sumnjivim kvalitetom i nezakonitostima u radu.

Ko uistinu obrazuje, a kome su škole i druge obrazovne ustanove  paravan za dobru zaradu i različite vrste zloupotreba, krajnje je vrijeme da se nadležni time ozbiljno uhvate u koštac. Na kraju, o tome kakvo nam je obrazovanje, ovisi i budućnost zemlje.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING