USK, POLJOPRIVREDA I EGZISTENCIJA: KONTINUIRANO SMANJENJE SJETVENIH POVRŠINA

- Vlada Unsko-sanskog kantona na jednoj od posljednjih sjednica, usvojila je Informaciju o planiranim sjetvenim površinama u proljetnoj sjetvi za ovu godinu na području ovdašnjih lokalnih zajednica. Sudeći prema informaciji, u predstojećem periodu planirana je sjetva na blizu 29.500 hektara, što čini 27,9 posto oranične površine, a za četiri posto manje je u odnosu na prošlogodišnju sjetvu

  • AUTOR: rtvusk
  • 30.03.2019 - 18:13
  • 254

USK, 30 marta - Analizirajući period od pet godina Ministarstvo poljoprivrede Unsko-sanskog kantona utvrdilo je da je porast proljetnih sjetvenih površina bio u 2016., u odnosu na 2015. godinu za 1,7 posto, a nakon toga zabilježen je pad u 2017. za 1,6 posto u odnosu na 2016. Prošle godine došlo je do smanjenja sjetvenih površina za 1,9 posto u odnosu na 2017. Taj pad nastavljen i u ovoj godini, a ujedno je to i najveći zabilježeni pad sjetvenih površina u razmatranom periodu i to za 4 posto.

Sve više ljudi, koji priliku za bolju egzistenciju traže van granica Bosne i Hercegovine, kako vidimo negativno, pored ostalog, utiču i na razvoj poljoprivrede u našoj zemlji. Takva situacija, neće se promijeniti bez konkretne pomoći države.

Na području Kantona većinom se siju žitarice, preko 50 posto od ukupno zasijane površine. Zbog stočarske proizvodnje, od žitarica je najviše zastupljen kukuruz u zrnu, blizu 80 posto sjetvenih površina tih kultura. Zatim imamo 22 posto povrtlarskih kultura ukupne sjetvene površine, u kojima je dominantan krompir, te krmno bilje, također povezano sa stočarskom proizvodnjom, pa se najviše proizvodi silažni kukuruz.    


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING