USK: POJAČAN INSPEKCIJSKI NADZOR

- Posjetu inspektora ovih dana mogu očekivati posebno ugostitelji i poslastičari, jer je zdravstvena ispravnost sladoleda na vrhu liste njihovog interesovanja

  • AUTOR: rtvusk
  • 06.06.2017 - 14:55
  • 1053

BIHAĆ, 6. juna - Uprava za inspekcijske poslove USK   pokrenula je pojačane inspekcijske nadzore u više pravaca, a jedan  od njih je kontrola subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom živežnih namirnica. S obzirom na više temperature i dolazak ljeta, namjera je da se provjere uvjeti u kojim se proizvodi hrana koja je lako kvarljiva. Posjetu inspektora ovih dana mogu očekivati posebno ugostitelji i poslastičari,  jer je zdravstvena ispravnost sladoleda na vrhu liste njihovog interesovanja.

...

Sladoled, omiljena poslastica u vrelim danima. Premda rashlađuje i ugodnog je okusa, ako nije dobro skaldišten,  može izazvati trovanje praćeno povraćanjem i bolovima u stomaku. Kako ga se može kupiti na svakom koraku – od slastičarne, kafića do kioska, inspektori će kontrolisati uvjete u kojim se sladoled proizvodi i prodaje, kazao nam je Mahmut Jukić, direktor Uprave za inspekcijske poslove.

Gledat će se sve - od uvjeta za rad, mikrobioloških analiza, briseva, ljekarskih pregleda zaposlenih, redovne deratizacije i dezinfekcije prostora, te da li sredstva kojim se hrana prevozi ispunjavaju uslove.

U slučaju da se uoče nepravilnosti, vlasnici subjekata biti će novčano kažnjeni. S obzirom na visine kazni/ za fizička lica od  2000 do 8000 KM, za pravna od 3000-10000 hiljada i za odgovorno lice su minimalno do 500 maraka/, bilo bi dobro na vrijeme otkloniti nedostatke.

Oosim sanitarnih,  na terenu će ovih dana biti i inspektori koji će kontrolisati rad subjekata koji pružaju usluge smještaja, a nadziraće se i rad građevinskih firmi.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING