USK: NUŽNA REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA

- Dokazuje to i Strategija obrazovanja Ministartva obrazovanja USK u kojoj se navodi kako u školama, uz ostale nedostatake, dominiraju zastarjele predavačke metode umjesto aktivnog učenja i prilogođenog indivudalnog pristupa

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.03.2018 - 14:19
  • 663

BIHAĆ, 13. marta - Strategija razvoja  obrazovanja  na području USK do 2022. godine, koju je  za skupštinske poslanike pripremilo  Ministarstvo obrazovanja, ponudila je na uvid  činjenično stanje, ali osvrt  na ključne probleme kojima je opterećno naše školstvo. Reforme su nužne  kako bi obrazovni sistem pratio  tržište rada te odgovorio današnjim izazovima.

Gimnaziju Bihać trenutno pohadja 500 učenika u 18 odjeljenja. Oni u trećim razredima već razmišljaju o upisu na fakultete, a razmišljanja o studiranju u BiH ili vani, kako smo čuli od učenika,  podijeljena su.

Ovi budući studenti  bez obzira na različite  interese po istom će pamtiti svoje srednješkolsko obrazovanje, i to velikom broju sati, te obimnom gradivu koje često nije prilagođeno zahtjevima  modernog doba. Dokazuje to i Strategija  obrazovanja Ministartva obrazovanja USK u kojoj  se navodi kako  u školama, uz ostale  nedostatake,  dominiraju zastarjele  predavačke metode umjesto aktivnog učenja i prilogođenog indivudalnog pristupa. Dio  je  to niza problema koji će trebati rješavati kako bi se naš obrazovni sistem modernizirao.

S tim ciljem  i Gimnazija Bihać  u oštroj konkurenciji s   aktraktivnim medicinskim zanimanjima nastoji postati  interesantnija učenicima i njihovom roditeljima. Nakon uvođenja smjera s više sati njemačkog jezika nosioci su projekta uvođenja  i  informatičkog smjera  koji bi trebao zaživjeti  su sepetembru, kazao nam je direktor Jasmin Hodžić.

Planovi postoje  i za dodatne smjerove koji će svakako značiti veću mogućnost izbora za učenike.

Loša socijalna, ekonomska, a samim tim i demografska situacija, te još uvijek slabija uključenost djece iz osjetljivijih društvenih grupa   uz ekonomske migracije ključni su uzroci sve  manjeg broja djece u našim školama. Strategija  razvoja obrazovnog sistema  resornog ministartva uz analizu nudi i odgovore  kako unaprijediti obrazovni sistem USK. Ukoliko ne  ostane mrtvo slovo na papiru budućim naraštajima treba li ponuditi modernije i uspješnije metode obrazovanja.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING