USK NEMA OBOLJELIH OD MORBILA

- Nakon što je od posljedica morbila jučer bitku za život izgubila sedmomjesečna beba u Kantonu Sarajevo, istraživali smo da li u USK ima registrovanih oboljeli od morbila, koliki je značaj prevencije i kakvi su trendovi kada je u pitanju vakcinacija na ovom području

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.03.2019 - 17:00
  • 321

BIHAĆ, 15. marta - Antivakcioni lobi  i propuštanje  vremena kada  djete treba da se  vankciniše, uzeli su svoj danak. Jučer je u Kantonu Sarajevo od morbila umrla sedmomjesečna beba , a od 4. do 10. marta  prijavljena su 32 slučaja novooboljelih od morbila, zbog čega je proglašena epidemija . Provjerom vakcionog  statusa kod oboljelih utvrđeno je da za samo četiri slučaja ne postoje podaci, a svi ostali oboljeli su nevakcinisani,  U USK kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo  nema registrovanih slučajeva oboljelih od morbila.

Postotak o obuhvatu vakcinisane djece  različit je od općine do općine, odnosno grada.  U bihaćkom Domu zdravlja  kažu da je odziv  sa 2017 godištem alarmantan. Uprkos stalnim upozorenjima, apelima upućenim roditeljima da na vrijeme vakcinišu svoju decu, ali i zakonskoj obavezi ,  sve veći je broj onih koji  je ignorišu  i time život svog djeteta dovode u opasnost.

Roditelji moraju biti svjesni važnosti vakcinacije pogotovo od morbila kazala je doktorica  Merima Nokić – Čolaković. Nažalost, odluka je  ostavljena  roditeljima na volju, jer  iza  naredbe o obaveznom vakcionisanju  nema  sankcija ili represivnih mjera.  Priča da  se djeca koja nisu prošla imunizaciju neće  prihvatati u predškolske ili školske ustanove , još uvijek je samo priča.   U bihačkom gradskom vrtiću  u zahtjevu za prijem djece  stoji  podatak o vancinisanju

Koliko  je roditelja na području USK odbilo vakcinisati djecu  podataka niko nema . Ono što se pouzdano zna  da je prethodnih godina znatan broj to odbio . Zbog takvih odluka  već sada u drugim kantonima roditelji trpe posljednice , a  s njima  i djeca.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING