USK I PORED MANJKAVOSTI, PREDNJAČI U TRANSPARENTNOSTI U ODNOSU NA DRUGE KANTONE FEDERACIJE BIH

- Helsinški odbor za ljudska prava zajedno s ACCOUNT mrežom u našoj zemlji analizirao je zakonodavni okvir za oblast zapošljavanja u 7 kantona u Federaciji, a podaci koji su prikupljeni za USK, danas su prezentirani na konferenciji za medije u Bihaću. Glavna ocjena da Uredba o polaganju ispita općeg znanja i stručnog ispita kandidata za državnu službu nije otklonila uzroke korupcije prilikom zapošljavanja kandidata u državnu službu. Ipak mnogobrojna zakonska rješenja makar djelimično omogućavaju veću transparentnost u ovim procesima

  • AUTOR: rtvusk
  • 19.09.2018 - 17:47
  • 366

BIHAĆ, 19. septembra - USK u odnosu na ostale kantone u kojima je vršena analiza, u samom je vrhu po broju zakonskih propisa koji se tiču upošljavanja državnih službenika.

Iako se čini da postojanje mnogobrojnih uredbi znači i veću transparentnost i objektivnost u njihovoj primjeni, prema mišljenju Helsinškog odbora i ACCOUNT mreže upravo se time potvrđuje mogućnost zloupotreba i korupcije organa državne službe. Upravo su ovom analizom detektirani najčešći propusti. No, i uz postojeće manjkavosti, USK ipak prednjači u odnosu na ostale kantone u kojima  je provedena analiza.

Trenutna zakonska rješenja, kako ističu u Helsinškom odboru, su prelazna rješenja na putu smanjenja korupcije kod zapošljavanja u državnoj službi. Zbog uopćenih odredbi ostavljene su mogućnosti širokog tumačenja spornih situacija, što se može izbjeći donošenjem preciznih odredbi u samim postupcima zapošljavanja državnih službenika i namještenika.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING