USK AKTUELNOSTI: IZDVOJILI SMO...

- Kratkim informacijama osvrćemo se na jučer održanu sjednicu OV Bosanska Krupa, zatim projekciju jednog dokumentarnog filma i aktivnosti u Cazinu na razvoju privrede

  • AUTOR: rtvusk
  • 16.03.2019 - 10:37
  • 185

USK, 16. marta - Jučer je održana 30. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa.

Na dnevnom redu našlo se 17 tačaka među kojima i Prijedlog odluke o prodaji nekretnina u Poslovnoj zoni „Pilana“ koji će za vrlo kratko vrijeme širom otvoriti vrata potencijalnim investitorima za izgradnju objekata i pokretanje proizvodnje. Usvojen Prijedlog odluke  o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Bosanska Krupa za 2019. godinu. Time je samo određeno da će se sredstva koja su planirana za učešće u organizaciji Una regate izvršavati putem JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“.Potom je prihvaćen Prijedlog odluke o usvajanju prostorne osnove izmjena i dopuna Prostornog plana općine Bosanska Krupa 2007. - 2027. godine što je zapravo prva faza izrade ovog dokumenta. Podršku većine vijećnika dobio je i Prijedlog zaključka o usvajanju Nacrta Regulacionog plana Poslovna zona „Vatreni mlin“.

U Bihaću je jučer upriličena projekcija dokumentarnog filma „Velika bijela kuća“, Mreže mladih liječenih od raka „MladiCe“ koji djeluju u okviru Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka.

U filmu devet MladiCa (grupa mladih ljudi koji su u djetinjstvu, adolescenciji preživjeli rak) prenosi svoje životno iskustvo borbe protiv raka, diskutuju kako pomoći drugima, govore o planovima za budućnost, ostvarenju svojih snova, svojim budućim pozivima ljekara, umjetnika, političara... Film je postigao veliki uspjeh na Dubrovnik film festivalu 2018 (DUFF) gdje su dobili najveću nagradu - Grand Prix. Akterica filma Advija Džambas, kaže da nije očekivala Grand Prix u Dubrovniku, ali nakon vrlo pozitivnih reakcija publike nadali su se nekoj nagradi." U filmu smo željeli da razbijemo predrasude o mladim ljudima koji boluju od raka. Ne želimo sažaljenje, već razumijevanje i podršku", - kazala je Advija Džambas akterica ovog filma.

Značajne privredne aktivnosti provode se u Gradu Cazinu. Uveliko se radi na uređenju poslovne zone Ratkovac, a planiraju se i projekti za razvoj malog i srednjeg biznisa.

U tom pravcu aktuleni su programi putne infrastrukture unutar Grada i njegove šire okolice, te  privrednog oživljavanja starog jezgra Cazina. Naime, nakon što su odrađeni značajni komunalni radovi u ovom dijelu grada, lokalne vlasti sada žele ovdje potaknuti otvaranje malih i srednjih obrta. Cazinska čaršija nekada je važila kao središte privrednih aktivnosti Cazina ali i šireg područja Krajine. U  mnogobrojnim radnjama ovdje su nekada privređivale nadaleko poznate cazinske zanatlije. Gradske vlasti sada u ovom dijelu grada žele osnažiti obrtničke aktivnosti.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING