USK AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...

- I ovog dana bilježimo i izvještavamo sa niza događaja čije je održavanje najavljeno. Između ostalih podsjećamo na dan oslobođenja Sanskog Mosta, održavanje sastanka Operativne grupe za nadzor nad migracijama, prezentaciju IT platforme antikorupcionog informacionog sistema kao i Sajam ruralnog turizma i poduzetništva koji se održava u Bužimu...

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.10.2019 - 10:33
  • 146

USK, 10. oktobra - U Bihaću je najavljeno održavnje proširenog sastanka članova Operativne grupe za nadzor nad migracijama USK i predstavnika nevladinih i međunarodnih organizacija.

Sastanak se održava nakon što je prije dva dana u Sarajevu zasjedao državni operativni štab za pitanje migracija koji je usvojio plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, koji će biti dostavljen Vijeću ministara BiH. Kako je saopćeno iz Ministarstva, BiH ne želi biti “hot spot” za ilegalne migrante, a kao prvi prioritet je postavljeno jačanje Granične policije BiH i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima. Planom je predviđena i podrška lokalnim zajednicama u kojim su uspostavljeni privremeni prihvatni centri.

Danas se obilježava Dan oslobođenja Sanskog Mosta.

Nakon što su jučer delegacije lokalne vlasti i udruženja proisteklih iz rata obišle stratišta i šehidska mezarja te organizirali prijem za nosioce najviših ratnih piznanja, danas će na Trgu ljiljana biti položeno cvijeće ispred spomenika oslobodiocima uz smotru počasnog voda. U 14,00 sati se održava svečana akademija a nakon toga bit će otvorena izložba ratnih uspomena. 

Radno tijelo Vlade Unsko-sanskog kantona, u organizaciji Misije OSCE-a BiH, prezentirat će IT platformu antikorupcionog informacionog sistema, kojeg je uspostavio i vodi Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade Kantona Sarajevo.

Cilj prezentacije je  pokazati šta je  proces provođenja Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija donosi kroz transparentnost, vraćanje povjerenje građana. Kako registar detektira eventualni sukob interesa i sve druge nepravilnosti koje se mogu pojaviti, i koje se pojavljuju u procesima imenovanja.

Udruženje žena  „Izvor“ iz Bužima organizira Sajam ruralnog turizma i poduzetništva pod nazivom  „Naše domaće – sada i ubuduće“ a povodom Svjetskog dana žene sa sela i Svjetskog dana hrane. 

Pored prezentacije domaćih proizvoda, u poslijepodnevnim satima bit će održan okrugli sto o temi  „Krajiška sofra“. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING