USK AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...

- I tokom ovog dana na prostoru USK i nešto šire, brojnim sadržajima bit će obilježeni značajni datumi iz bliže historije, a u ovom pregledu izdvojili smo one važnije...

  • AUTOR: rtvusk
  • 06.08.2019 - 10:10
  • 160

USK, 6. augusta -Nakon 1.201 dana u potpunom okruženju, teške borbe za opstanak, brojnih bitaka i različitih iskušenja, 6. augusta 1995.godine Cazinska krajina je deblokirana i to je bio konačni pečat slobodi.

Tim povodom i ove godine održava se tradicionalna manifestacija „Pečat slobodi“, u poslijepodnevnim satima, u neposrednoj blizini mosta na rijeci Korani na kojem su se prije 24 godine susreli naš general Atif Dudaković i general hrvatske vojske Ivan Mareković. Manifestacija „Pečat slobodi“ uvod je u vrlo bogat program koji će iste večeri uslijediti u centru Grada Cazina na kojem se očekuje veliki broj Cazinjana, ali i gostiju iz svih dijelova Unsko- sanskog kantona i šire.

U okviru tradicionalne manifestacije " Slobodarski dani viteškog grada Bužima" danas će biti upriličeni sportski sadržaji. Prema programu manifestacije aktuelan je Treći krajiški moto maraton "Dani slobode" na relaciji Velika Kladuša - Cazin - Bihać - Orašac - Kulen vakuf - Bosanska Krupa - Bosanska Otoka - Bužim. U programu su malonogometni, kao i ženski i muški odbojkaški turnir na pijesku.

Bivši logoraši i članovi porodica ubijenih danas  u organizaciji logoraških udruženja obilježavaju 26. godišnjicu zatvaranja logora Omarska kod Prijedora.

U tom logoru bilo je zatvoreno više od 6.000 civila, a njih 800 je ubijeno. Mnogi koji su preživjeli Omarsku kažu da su udarce i nekako mogli podnijeti, ali da im je vrisak i jauk mučenih ljudi zauvijek ostao urezan u sjećanje. Dio logoraša logora Omarska je ubijen na Korićanskim stijenama i na Hrastovoj glavici, a desetine logoraša podleglo je od zadobijenih rana tokom mučenja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING