INFO

  • ČAVARA: TEŠKO ĆE SE STEĆI UVJETI ZA ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA
  • KRIZNI ŠTAB ZA PRAĆENJE KORONAVIRUSA - PRESJEK TRENUTNOG STANJA U UNSKO – SANSKOM KANTONU
  • HRVATSKA NA KORAK DO GRADNJE ODLAGALIŠTA NUKLEARNOG OTPADA
  • U BANJOJ LUCI U PETAK UJUTRO OPĆA ZABRANA KRETANJA ZA MLAĐE OD 65 GODINA
  • IZ BIHAĆA ZA SARAJEVO POSLANA NOVA 34 UZORKA
  • MMF ZA BIH SPREMIO 165 MILIONA EURA, PRIORITET ZDRAVSTVO I EKONOMIJA
  • PRIVREMENO ZATVARANJE POGRANIČNIH PRIJELAZA IZMEĐU HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO, NA PODRUČJU KRAJINE SUNČANO
  • ZBOG KORONAVIRUSA U AUSTRIJI 200 HILJADA LJUDI OSTALO BEZ POSLA
  • POČELA GRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA SA SRBIJOM KOD BRATUNCA

USK AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...

- Srebrenica, genocid, godišnjica, kao i drugi događaji iz dramatičnih ratnih dana na prostoru BiH aktuelnosti su koje smo izdvojili u ovom pregledu

USK AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...

USK, 7. jula – Ovih dana sa približavanjem 11. jula, teme i aktivnosti koje su povezane sa ratnim dešavanjima, prvenstveno sa padom Srebrenice i genocidom koje su počinile snage osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izbijaju u prvi plan većine medija na ovim, ali i širem prostoru. Brojnim aktivnostima širom BiH, ali i regiona i svijeta skreće se pažnja na ono što je obilježilo mjesec juli ratne 1995. godine i razmjere zločina koji su počinjeni na ovom prostoru.

I Krajišnici tradicionalno, na razne načine odaju  počast ubijenim Srebreničanima. Osim pješaka, maratonaca, biciklista i motorista koji će u danima koji slijede krenuti prema istoku BiH, učinili su to sinoć i građani Bihaća koji su na gradskom stadionu učestvovali na  petom po redu performansu. Svojim  tijelima formirali su broj 8372, koliko je zvanično ubijenih Srebreničana  ali i "Srebrenički cvijet" kao simbol genocida, stradanja, slobode, nade i nevinosti. 

Danas na Izačiću počinje obilježavanje godišnjice akcije „Tigar - Sloboda 94“. Jedan od idejnih tvoraca, ratni komandant Hamdija Abdić i direktni učesnici akcije prisjetit će se slavne akcije u kojoj je potvrđena podrška srpskog agresora tzv. AP ZB u planski iniciranom muđubošnjačkom sukobu ali i podrška agresoru od strane mirovnih snaga. Obilježavanje se nastavlja i u ponedjeljak polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Humcima i održavanjem okruglog stola u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću. 

Općinsko Udruzenje logorasa Sanski Most povodom 27.godišnjice zločina nad građanima ove Općine u proteklom ratu, za danas u 14,00 sati organiziralo je posjetu spomen obilježju „Ušće Dabra“. Ovdje podignuti spomenik svjedoči o strašnim događajima 7. jula 92. godine kada je 19 logoraša smrtno stradalo od gušenja u zatvorenom kamionu pri visokim temperaturama. Oni su tog dana iz logora Betonirka trebali biti prebačeni u logor Manjača. Njihovi posmtni ostaci ekshumirani su nakon rata na ovoj lokaciji, koju će danas posjetiti članovi porodica, bivši logoraši kao i ostali građani.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING