UPIS U VRTIĆE KONTRA SVIM TRENDOVIMA

- Iako u posljednje vrijeme svjedočimo sve češćim odlascima mladih pa i cijelih porodica s djecom iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU, u potrazi za boljim životom, trend upisa djece u predškolske ustanove Unsko-sanskog kantona je u porastu i iz razloga što veliki broj građana iz ruralnih i prigradskih sredina doseljava u središte grada. U posljednjih nekoliko godina svake školske godine u vrtiće se upiše više djece u odnosu na prethodnu. Tako je ove godine u predškolske ustanove upisano četrdeset učenika više u odnosu na prethodnu godinu, kažu u Pedagoškom zavodu USK-a. Povećan je broj djece sa poteškoćama u razvoju, ne mogu udovoljiti svim zahtjevima jer nemaju asistenata za rad sa djecom

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.10.2018 - 18:52
  • 619

USK, 10. oktobra - U Unsko-sanskom kantonu djeluje osamnaest predškolskih ustanova, osam javnih i deset privatnih, čiji odgajatelji najmlađoj populaciji pružaju kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje. Djeca se tako socijaliziraju, druže sa svojim vršnjacima i uče kroz igru, što će im kasnije biti iznimno korisno kada nakon upisa u prvi razred osnovne škole budu savladavali nastavno gradivo.

Zehida Goretić, direktorica JU Dječiji vrtić Bihać kaže kako se broj upisane djece u predškolske ustanove nije smanjio iako su roditelji nekih mališana već najavili svoj odlazak u zemlje EU.

Vlada USK-a još nije usvojila zakonsko rješenje kojim bi predškolski odgoj i obrazovanje bili obavezni. Iako je intencija da se to i dogodi, sve je još uvijek ostalo samo na projektu Organizacije „Save the Children International“, pa stoga pohađanje nastave predškolskog obrazovanja nije obavezno.

Goretić naglašava kako su popunjeni i kapaciteti privatnih predškolskih ustanova a trend povećanja broja upisane djece je zadržan. Kaže, djece imaju ali nemaju zaposlenika. A obavezan predškolski odgoj i obrazovanje bi svakako trebalo uvesti, smatra.

I roditelji smatraju kako bi pohađanje nastave predškolskog odgoja i obrazovanja, njihovoj djeci bilo iznimno korisno.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING