UNOSI SE SE RED U PČELARSTVO: OBAVEZAN REGISTAR PČELARA I KOŠNICA

- Pčelari su zadoviljni da je Pravilnik napokon nakon skoro dvadeset godina ugledao svjelo dana, kaže predsjednik Udruženja pčelara Bihać, Elvir Šehić

  • AUTOR: rtvusk
  • 17.05.2018 - 15:46
  • 1196

BIHAĆ, 17. maja - Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva  donijelo je   Pravilnik o pčelarstvu koji  po  prvi put sistemski uređuje tu oblast u F BiH.  Ovim  pravilnikom  propisan je  način i uslovi za držanje pčela, njihovo premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše, te druga značajna pitanja, istakao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić. Pčelari su zadoviljni da je Pravilnik  napokon  nakon skoro  dvadeset godina ugledao svjelo dana, kaže  predsjednik Udruženja pčelara Bihać, Elvir Šehić.

Pčelarstvo u Federaciji  BiH  dugo vremena  je bila  neuređena oblast poljoprivrede,   bez zakona ili  pravilnika. O svemu su se  brinula tek udruženja pčelara koja, unatoč  volji i entuzijazmu, nisu   bila u stanju  da se  bore sa svime što pred njih donosi ovaj plemenit, ali i zahtjevan posao. Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić  istakao je  da  Ministarstvo u ovom mandatu prvi put poduzelo određene korake, odnosno  donijelo  Pravilnik o pčelarstvu, kojim se  sistemski uređuje tu oblast.

Ovim pravilnikom se  uvodi i obavezna  evidencija  pčelara, odnosno jedinstveni  registar broja košnica i pčelara.

„U registru poljoprivrednih gazdinstava FBiH evidentirano je oko 140.000 pčelinjih zajednica, dok se stvarnim brojem smatra oko 215.000 košnica i kada svi budu registrovani bit će moguće kreirati poticajnu politiku", pojasnio je Kudić.

On  je naglasio da su ukupna izdvajanja za sektor pčelarstva u 2017. u Federaciji na nivou kantona i FBiH iznosila više od milion KM, a da programom novčanih podrški u 2018. predviđeni poticaji za pčelarstvo iznose 14 KM po pčelinjoj zajednici za pravne i 11 KM za fizičke osobe.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING